Ηρώδου Αττικού, 40 χρόνια μετά

Ηρώδου Αττικού, 40 χρόνια μετά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή 23 Απριλίου του 1948 υπεγράφη η διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που θέσπιζε την εφαρμογή του προγράμματος Fulbright στη χώρα μας. Το 1978, με τη συμπλήρωση 30 ετών από εκείνη τη σπουδαία ημέρα, ο γερουσιαστής Τζέιμς Γουίλιαμ Φούλμπραϊτ περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, για να συναντηθεί με τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο. 

Σαράντα χρόνια μετά, τον περασμένο Απρίλιο, οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου άνοιξαν ξανά, για να υποδεχτούν την οικογένεια του ιδρύματος. Η επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια λειτουργίας του Fulbright στην Ελλάδα έφερε στην ίδια λαμπρή αίθουσα τον οικοδεσπότη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρέσβη των ΗΠΑ  στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα Άρτεμις Ζενέτου και ένα πολύχρωμο πλήθος από Έλληνες και Αμερικανούς υποτρόφους του ιδρύματος για την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-2018. 

«Η εμπειρία της υποτροφίας Fulbright υπήρξε, για πολλούς Έλληνες καθηγητές και ερευνητές, το έναυσμα για μια μακροχρόνια σχέση ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης με τις ΗΠΑ και για την εδραίωση επιστημονικών συνεργασιών, δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία και σε Αμερικανούς να επισκεφτούν ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ ξεκίνησε τον θερμό του λόγο με μια πολύ ελληνική «καλημέρα», για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι το Fulbright της Ελλάδας είναι το παλαιότερο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το δεύτερο παλαιότερο παγκοσμίως, γεγονός που αποδεικνύει «τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν και οι δύο χώρες μας στην παιδεία». Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος, Άρτεμις Ζενέτου, εξήρε τη σημασία του Fulbright και στην προώθηση της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική. «Μέσα από τις υποτροφίες Fulbright ο ελληνικός πολιτισμός, ο κινηματογράφος και γενικότερα οι τέχνες και πολλές άλλες επιστήμες ταξιδεύουν στην Αμερική». Μια γιορτή για την Ελλάδα, την Αμερική και τις γέφυρες που χτίζονται σε ισχυρά θεμέλια, για να έχουν διάρκεια και να αποδίδουν καρπούς μέσα στον χρόνο. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή