Το μαγικό μουσείο του Νταντί

Το μαγικό μουσείο του Νταντί

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόστισε 80 εκατ. λίρες, σχεδόν τρεις φορές το αρχικό του μπάτζετ, υπερέβη το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του κατά τέσσερα χρόνια και χρειάστηκε να ξεπεράσει θύελλες συζητήσεων περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων. Πριν από λίγες μέρες, όμως, το νέο μουσείο ντιζάιν V&A Dundee «έδεσε» στην όχθη του ποταμού Τάι, στη Σκωτία, και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. 

Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο που μαγνητίζει το βλέμμα όσο αυτό προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα πολλά επάλληλα επίπεδα της πρόσοψης, μη βρίσκοντας κάπου να ξεκουραστεί. Σαν ένα διαστημόπλοιο από άλλο πλανήτη ή σαν το κουφάρι ενός θαλάσσιου κήτους που ξεβράστηκε στη στεριά, ένα κτίριο πρωτόγονο και ταυτόχρονα πρωτοποριακό, τραχύ και μαγικό, που φέρει την υπογραφή του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα. 

Πολυεπίπεδο και επιβλητικό είναι και το εσωτερικό του, οι εκθεσιακοί χώροι του οποίου εκτείνονται σε 1.650 τ.μ., ενώ φιλοξενεί μόνιμες αλλά και περιοδικές εκθέσεις αντικειμένων που έχουν σχεδιαστεί ή κατασκευαστεί στη Σκωτία, ανάμεσά τους το Oak Room του Τσαρλς Ρένι Μάκιντος, του γνωστότερου Σκωτσέζου αρχιτέκτονα, το οποίο αναστηλώθηκε και συντηρήθηκε για τον σκοπό αυτόν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή