Τζιν τόνικ: σαν φάρμακο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άρκευθος, κορίανδρος, τζίντζερ, γλυκόριζα και αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών, κάρδαμο, μάραθος και ρίζα αγγελική… τo τζιν που μας αρέσει! Φθινοπωρινά αρώματα, ζεστά, γήινα, παρηγορητικά, αλλά και με μια δόση καλοκαιρινής ανεμελιάς, για να θυμόμαστε το καλοκαίρι. Τζιν, λοιπόν, το ποτό του φθινοπώρου. Και τζιν τόνικ, το απόλυτο κοκτέιλ της γευστικής απλότητας. 

Το τζιν

Ως βάση χρησιμοποιείται ένα καθαρό αλκοόλ γεωργικής προέλευσης, συνήθως από την απόσταξη δημητριακών, άχρωμο και άγευστο. Μέσα σε αυτό θα προστεθούν αρωματικά και βότανα για να εκχυλιστούν – κάθε brand έχει τα δικά του μυστικά, τις δικές του αναλογίες, τους δικούς του χρόνους εκχύλισης, από κάποιες ώρες έως κάποιες ημέρες. Στη συνέχεια έρχεται η διαδικασία της απόσταξης και το ποτό μας, λευκό και διάφανο, είναι έτοιμο να εμφιαλωθεί και να καταναλωθεί αμέσως. Παραδοσιακά, τα τζιν δεν ωριμάζουν σε βαρέλια, αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και δοκιμάσει στην αγορά ώριμα παλαιωμένα τζιν με απαλό χρυσαφένιο χρώμα και πολύ ιδιαίτερη γεύση.

Το τόνικ

Το τόνικ είναι ένα αναψυκτικό που αποτελείται από ανθρακούχο νερό (νερό δηλαδή μέσα στο οποίο έχει διαλυθεί διοξείδιο του άνθρακα), ζάχαρη και διαλυμένη κινίνη. Η χρήση του εμφανίζεται τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα στην Ινδία, όπου η ελονοσία θέριζε τους Άγγλους στρατιώτες. Αντιμετωπιζόταν μόνο με το κινίνο. Ήταν όμως τόσο πικρό… Άρχισαν να το ανακατεύουν με ζάχαρη και σόδα, κι έτσι γεννήθηκε το πρώτο τόνικ, που έκανε επισήμως την εμφάνισή του ως εμπορικό προϊόν το 1858. Οι ρέκτες Άγγλοι δεν σταμάτησαν εκεί. Προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα, κάνοντας το φάρμακο πραγματικά ευχάριστο, με την προσθήκη του αγαπημένου ποτού της μακρινής πατρίδας, του τζιν. Ιδού λοιπόν το τζιν τόνικ, εξ Ινδιών ορμώμενο!

Σήμερα το τόνικ δεν χρησιμοποιείται ως φάρμακο και η κινίνη που περιέχει είναι απειροελάχιστη και παίζει κάποιον ρόλο στο άρωμα και στην κάπως πικρή γεύση που αφήνει. Στην αγορά, εκτός από τα αναψυκτικά τόνικ, κυκλοφορούν και συμπυκνωμένα τόνικ σιρόπια που αραιώνονται κατά βούληση με ανθρακούχο νερό, προσφέροντας στον καταναλωτή την ένταση της γεύσης και του αρώματος που επιθυμεί.

Η συνταγή

1 μεζούρα τζιν / 2 μεζούρες τόνικ / 1/4 φρεσκοκομμένο λάιμ /μεγάλα σκληρά παγάκια

Φροντίζουμε ώστε όλα τα υλικά να είναι καλά παγωμένα. Στύβουμε το τέταρτο του λάιμ σε ψηλό ποτήρι tumbler και το ρίχνουμε στον πάτο του ποτηριού. Προσθέτουμε το παγωμένο τζιν, τα παγάκια και τελευταίο το τόνικ, απαλά, για να μη σπάσουν οι φυσαλίδες του, όπως μας είπε η Μαίρη Ταλαιπώρου των εστιατορίων Nikkei σε ένα πολύ ενδιαφέρον master class της Tanqueray «Put the blame on T&t». Περιμένουμε λίγο, ανακατεύουμε ελαφρά και το απολαμβάνουμε!   ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή