Αυτοκράτειρα της ομορφιάς

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις έχει τελειώσει. Η εκθαμβωτική  Έλενα Ρουμπινστάιν τακτοποιεί άνθη στην πολυτελή σουίτα της στο ξενοδοχείο St. Regis, στην καρδιά του Μανχάταν. Είναι μία ακόμα σκηνοθετημένη πόζα, που έχει επιμεληθεί ο μετρ του είδους,  Σλιμ Άαρονς. Στη φωτογραφία, η βασίλισσα της κοσμετολογίας είναι ήδη 75 ετών, για τη δεκαετία του ’40 μια ιδιαίτερα προχωρημένη ηλικία. Εκπέμπει όμως τη λάμψη μιας πολύ νεότερης γυναίκας, λειτουργώντας ως ζωντανή διαφήμιση των φημισμένων καλλυντικών της. 

Γεννημένη τα Χριστούγεννα του 1870 στην Κρακοβία, η Ρουμπινστάιν έπεισε τους γονείς της να την αφήσουν να μεταναστεύσει σε νεαρή ηλικία στην Αυστραλία, για να ζήσει με τον θείο της. Στις αποσκευές της μετέφερε τις κρέμες που έφτιαχνε η μητέρα της από λεβάντα και λανολίνη. Η ενθουσιώδης υποδοχή της πολωνικής κρέμας ανάμεσα στις συνομήλικες φιλενάδες της έκανε τη νεαρή Ρουμπινστάιν να σκεφτεί να αξιοποιήσει επιχειρηματικά τη μαγική συνταγή της μαμάς. 

Τα πράγματα εξελίχθηκαν αστραπιαία: το πρώτο, ταπεινό κατάστημα στο Κοζερέιν της Βικτόρια έγινε γρήγορα σαλόνι ομορφιάς στη Μελβούρνη, καταστήματα σε Λονδίνο και Παρίσι, όπου ανυπόμονες γυναίκες συνέρρεαν για να προμηθευτούν πούδρες και κρέμες που θα τους χάριζαν λάμψη και αιώνια νεότητα. Με το αναπόφευκτο «μεγάλο βήμα» στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, ο οίκος έγινε αυτοκρατορία. Αλλά ο επιχειρηματικός θρίαμβος πήγαινε μαζί με την επιστημονική πρωτοπορία. Χάρη στη Ρουμπινστάιν και στα δικά της χρωμοσαμπουάν, εκατομμύρια γυναίκες απαλλάχθηκαν από τον εφιάλτη της λευκής τρίχας. Έφυγε σε ηλικία 95 ετών.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή