Επιχείρηση «μέλλον»

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμφιθέατρο του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», μέλους του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, είναι ασφυκτικά γεμάτο. Είναι ευχάριστη η εικόνα δεκάδων νέων αντρών και γυναικών που παρακολουθούν τους ομιλητές με ζωηρό ενδιαφέρον. Οι αντιδράσεις τους ποικίλλουν, το γέλιο τους είναι αυθόρμητο και δυνατό, οι ερωτήσεις τους εύστοχες, οι προβληματισμοί τους δικαιολογημένοι. Βρίσκονται όλοι τους στη «νεκρή ζώνη», δηλαδή ανάμεσα στην αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο και στην ένταξη στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδίωξαν τη συμμετοχή τους στο «Project Future». Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς, που υλοποιείται σε συνεργασία με το ReGeneration Academy και τις Google, Facebook, Code.Hub και Εξέλιξη. Κι έχει στόχο να συνδέσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, δίνοντας στους νέους εφόδια για να είναι πιο ανταγωνιστικοί στη διεκδίκηση της θέσης απασχόλησης που επιθυμούν.

«Όταν ξεκινήσαμε το brain storming με το ReGeneration, με στόχο να βοηθήσουμε τη νέα γενιά, είπαμε ότι το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας, στη χώρα να κάνουμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους νέους να μπουν στην αγορά εργασίας και να τους δώσουμε την ευκαιρία να μείνουν στην Ελλάδα και να μη φύγουν στο εξωτερικό. Δεν περίμενα ότι θα διαμορφώναμε ένα τόσο ενδιαφέρον πρόγραμμα, το “Project Future”, που αξίζει ως εμπειρία από μόνη της να την παρακολουθήσει κάθε νέος που εισέρχεται στην αγορά εργασίας», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, λίγο πριν ανέβει στο βήμα για να απευθυνθεί στους παρευρισκομένους. «Ακόμη καλύτερο είναι ότι όσοι το παρακολουθήσουν θα απασχοληθούν στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε και θα είναι αυτή η πρώτη ή μία από τις πρώτες τους εργασιακές εμπειρίες. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η διαδικασία ξεκίνησε με 4.000 αιτήσεις. Το ενδιαφέρον που υπάρχει, αλλά και το επίπεδο των παιδιών με τα οποία ήρθα σε επαφή με γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας».

Προβλήματα και προκλήσεις

Από τους πάνω από 4.000 νεαρούς πτυχιούχους που έκαναν αίτηση για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, επελέγησαν 600 για να περάσουν μια διαδικασία αξιολόγησης δύο φάσεων: ψυχομετρικά τεστ με τη μέθοδο των game based assesments, που είναι η πιο σύγχρονη διαδικασία εκτίμησης της προσωπικότητας ενός υποψηφίου, και συνεντεύξεις με έμπειρα στελέχη της αγοράς. Από αυτούς, 170 δέχτηκαν πρόσκληση να παρακολουθήσουν το τριήμερο training στους χώρους του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», λαμβάνοντας χρήσιμη καθοδήγηση για την κατάρτιση ενός βιογραφικού και παρακολουθώντας inspirational speakers και επαγγελματίες να μοιράζονται μαζί τους τις εμπειρίες τους. «Είναι πολύ σημαντικό να βάζετε προσωπικά στοιχήματα. Να πατάτε γερά στα πόδια σας, αλλά και να κοιτάτε τον ουρανό και να κάνετε όνειρα», τους παροτρύνει ο κ. Μεγάλου. «Να είστε αισιόδοξοι· προβλήματα και προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, αλλά να τις αντιμετωπίζετε με αισιοδοξία και να πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Και θα τα καταφέρετε». Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο Παραολυμπιονίκης κολυμβητής Αντώνης Τσαπατάκης, ο οποίος τους προτρέπει να είναι ο εαυτός τους, να μη διστάζουν να κάνουν όνειρα και να προσπαθούν να τα πραγματοποιήσουν παρά τις δυσκολίες.

«Το πρόγραμμα θεωρώ ότι ουσιαστικά γεφυρώνει το κενό μεταξύ επιχειρήσεων και νέων με μικρή εμπειρία στην εργασία», υποστηρίζει η απόφοιτος Γεωλογίας Χριστίνα Κρικώνη, που ομολογεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν δίνουν ευκαιρίες σε άτομα χωρίς εμπειρία. Αντίστοιχες δυσκολίες έχουν αντιμετωπίσει και οι απόφοιτοι Πληροφορικής Γιώργος Λαδάς και Γιώργος Γκίκας, που έχουν επενδύσει στο πρόγραμμα για να αποκτήσουν γνώσεις, εμπειρία και διασυνδέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του τριημέρου, θα ξεκινήσει η φάση της εκπαίδευσης των 170 συμμετεχόντων σε τρεις εξειδικευμένους τομείς: customer experience, digital marketing και java. Στη συνέχεια θα έρθουν σε επαφή και θα περάσουν από συνεντεύξεις με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να επιλεγούν από κάποια από αυτές και να εργαστούν με εξάμηνη σύμβαση και αμοιβή 750 ευρώ μηνιαίως. Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι η εμπειρία του ReGeneration Academy δείχνει ότι έως και 85% των εργαζομένων παραμένουν στη θέση τους και μετά την πάροδο του εξαμήνου. Τον Μάρτιο του 2019 θα πραγματοποιηθεί δεύτερος κύκλος του προγράμματος, στόχος του οποίου είναι να οργανώνεται σε ετήσια βάση. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του «Project Future» θα εκπαιδευτούν 1.200 νέοι πτυχιούχοι και 330 από αυτούς θα παρακολουθήσουν ένα από τα τρία πεδία εξειδίκευσης, ενώ 300 εκ των συμμετεχόντων εκτιμάται ότι θα μπουν στην αγορά εργασίας, εξασφαλίζοντας μια θέση στις εταιρείες που στηρίζουν το πρόγραμμα. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή