Ο Έντουαρντ Ένινφουλ και η μάχη της μόδας

Ο Έντουαρντ Ένινφουλ και η μάχη της μόδας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σκύλο του Έντουαρντ Ένινφουλ, ένα τεριέ Βοστώνης ονόματι Ρου, ακολουθούν στο Instagram πάνω από 13 χιλιάδες ακόλουθοι, ενώ μερικά από τα χαριτωμένα στιγμιότυπα της ζωής του υπογράφουν σταρ της βιομηχανίας της μόδας, όπως ο φωτογράφος Γιούργκεν Τέλερ. Κάποιες φορές, το φωτογενές τετράποδο ποζάρει και με τον Ένινφουλ, διευθυντή σήμερα της βρετανικής Vogue.

Εδώ κι έναν χρόνο, ο 46χρονος  Ένινφουλ είναι ο πρώτος μαύρος, αλλά και ο πρώτος άνδρας στο τιμόνι του βρετανικού τίτλου. Η επιρροή που ασκεί στον χώρο της μόδας είναι πλέον τεράστια και οι φήμες καλπάζουν. Θα είναι αυτός ο αντικαταστάτης της Άννα Γουίντουρ όταν η σιδηρά κυρία αποχωρήσει από την αμερικανική Vogue, στην οποία συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια; Το ερώτημα έθεσε πρόσφατα και δημοσίως η Ρομπίν Γκιβάν στην Washington Post. Όπως, όμως, εξηγεί η βραβευμένη με Πούλιτζερ Αμερικανίδα δημοσιογράφος μόδας, ο Ένινφουλ δεν χρειάζεται καν να μετακομίσει στο Μανχάταν, γιατί από τη σημερινή του «καρέκλα» στο Λονδίνο κάνει τη διαφορά και οδηγεί τη γενιά του.

«Πάντα πίστευα ότι οι πιο δυνατές ιστορίες απηχούν την εποχή στην οποία ζούμε. Γι’ αυτό και οι ιστορίες μου είναι πάντα λίγο κοινωνικές, έχουν πάντα κάτι το αιχμηρό», λέει ο Ένινφουλ στην Γκιβάν. «Ο κόσμος είναι τόσο διχασμένος σήμερα. Υπάρχουν τόσοι υψωμένοι τοίχοι».

Φορώντας (σχεδόν) πάντα τη στολή του, μαύρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο, ο  Ένινφουλ γκρεμίζει κάποιους από τους «αισθητικούς» τοίχους, προωθώντας τις έννοιες της ενσωμάτωσης και της ποικιλομορφίας σ’ έναν χώρο που χτίστηκε πάνω σε στερεότυπα. Στο πρώτο τεύχος της «δικής» του Vogue, το εξώφυλλο κοσμούσαν οι φακίδες της Βρετανίδας-Γκανέζας Αντβόα Αμπόα, μοντέλου και ακτιβίστριας, ενώ λίγους μήνες αργότερα, ένα portfolio εννέα μοντέλων στο εξώφυλλο περιλάμβανε την Αμερικανίδα-Σομαλή μουσουλμάνα Χαλιμά Αντέν με χιτζάμπ. 

Ποιος είναι

Ο Ένινφουλ γεννήθηκε στην Γκάνα το 1972, ενώ σε μικρή ηλικία βρέθηκε να ζει σε μια πολύχρωμη, ποικιλόμορφη γειτονιά του Λονδίνου με τους γονείς και τα πέντε αδέλφια του, όπου η μοδίστρα μητέρα του έντυνε πολλά από τα μέλη της τοπικής αγγλικής-γκανέζικης κοινότητας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει σήμερα τον εαυτό του Ευρωπαίο, Αφρικανό και Βρετανό. «Αν δεν ήμουν όλα αυτά τα πράγματα μαζί, δεν νομίζω ότι θα ήμουν σε θέση να κάνω αυτό που κάνω ή να βλέπω τον κόσμο όπως τον βλέπω. Τον βλέπω από την οπτική του “άλλου”. Ίσως εκεί βρίσκεται η δύναμη της δουλειάς μου», σημειώνει στην Washington Post.

Το προσωπικό του ταξίδι στον χώρο της μόδας ξεκίνησε στα δεκαέξι του, όταν σ’ ένα τρένο τράβηξε την προσοχή του στιλίστα Σάιμον Φόξτον. Λίγες εβδομάδες αργότερα, βρισκόταν μπροστά στον φακό του Νικ Νάιτ και δύο χρόνια μετά, μόλις στα 18 του, αναλάμβανε τη θέση του διευθυντή μόδας στο περιοδικό i-D, μια έκδοση με έμφαση στην κουλτούρα, στη μουσική και στη μόδα του «δρόμου». Τη δεκαετία του 2000, συνεργάστηκε με την ιταλική Vogue, αναπτύσσοντας editorials μόδας που αντικατόπτριζαν τις εμμονές της ιταλικής κοινωνίας, όπως οι πλαστικές επεμβάσεις. Το 2008, ο ρόλος του Ένινφουλ στο «Μαύρο» τεύχος της Vogue Italia ήταν καθοριστικός.

Ο Ένινφουλ κατέχει σήμερα τον τίτλο του αξιωματικού του πιο εξαίρετου τάγματος της βρετανικής αυτοκρατορίας και επικοινωνεί συχνά με τους σχεδόν 900.000 φίλους του στο Instagram. Όσο για το μέλλον του, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα είναι αναμφίβολα μαχητικό. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή