Η «εκδίκηση» των sitcoms

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόσια είκοσι επεισόδια, δέκα σεζόν –και συνεχίζει–, δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές, δεκαοκτώ βραβεία και ογδόντα οκτώ υποψηφιότητες ΕΜΜΥ, δεκάδες υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες. Η τηλεοπτική σειρά του NBC «Will and Grace» ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες sitcoms της «χρυσής εποχής» της αμερικανικής τηλεόρασης από πλευράς δημοτικότητας και τηλεθέασης, αλλά και όσον αφορά την επιδραστικότητά της στην κουλτούρα της εποχής και στην κοινή γνώμη. Η  Ένωση Αμερικανών Σεναριογράφων την έχει συμπεριλάβει στο νούμερο 94 της λίστας της με τις 101 πιο καλογραμμένες σειρές όλων των εποχών, ενώ μεταξύ 2001 και 2005 ήταν η πιο δημοφιλής sitcom στους ενήλικες 18-48 ετών. Υπήρξε το πρώτο σίριαλ που είχε γκέι χαρακτήρες ως πρωταγωνιστές και θεωρείται ότι συνέβαλε στο να βελτιωθεί η άποψη των πολιτών για τη ΛΟΑΤ κοινότητα, χρησιμοποιώντας το χιούμορ για να συστήσει στο κοινό την γκέι κουλτούρα. Έπειτα από ένα «διάλειμμα» έντεκα ετών, τον Σεπτέμβριο του 2017 η εμβληματική σειρά των ’90s επέστρεψε στο NBC για ένατη σεζόν και σύντομα έγινε το πιο επιτυχημένο σε τηλεθέαση σίριαλ του δικτύου την τελευταία επταετία, με αποτέλεσμα να ανανεωθεί για άλλους δύο κύκλους, 18 επεισοδίων ο καθένας.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο Στούντιο 22, στις εγκαταστάσεις της Universal Studios στο Λος Άντζελες, όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα του «Will and Grace», και να συνομιλήσουμε με τους τέσσερις πρωταγωνιστές –Ντέμπρα Μέσινγκ, Έρικ Μακ Κόρμακ, Σον Χέις και Μέγκαν Μαλάλι–, που υποδύονται τους Γκρέις, Γουίλ, Τζακ και Κάρεν αντίστοιχα. Οι τέσσερίς τους, αλλά και η δημιουργική ομάδα και οι τεχνικοί, εργάζονται πυρετωδώς για τα γυρίσματα της δέκατης σεζόν, που έχει αρχίσει να προβάλλεται στις ΗΠΑ από τις αρχές του Οκτωβρίου και στην Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 14/12 στις 21.30, στο Cosmote Cinema 4HD. «Νιώθω σαν να ξαναγύρισα στην παιδική χαρά και παίζω πάλι με τους φίλους μου», λέει η Ντέμπρα Μέσινγκ. «Είμαστε οικογένεια πια και υπάρχει μια ευκολία, μπορεί ο καθένας να προβλέψει τις υποκριτικές επιλογές των άλλων, υπάρχει άνεση και εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εμάς και στους συγγραφείς, δεν υπάρχει δημιουργική ένταση». Εκτός από το αρχικό καστ, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές επέστρεψαν όταν ανακοινώθηκε η αναβίωση της σειράς, κάποιοι αφήνοντας άλλες δουλειές που είχαν εξασφαλίσει στο μεταξύ. «Ήταν σαν ένα reunion, με τη διαφορά ότι εμείς χαιρόμασταν που ξαναβρεθήκαμε», λέει ο Σον Χέις γελώντας.

 

Η «εκδίκηση» των sitcoms-1

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές επέστρεψαν στο τηλεοπτικό «σπίτι» τους για τρεις νέους κύκλους επεισοδίων.

 

Το έναυσμα για την επιστροφή στην οθόνη έδωσε η ανταπόκριση που είχε ένα ειδικό εκλογικό κλιπ που δημιούργησαν το 2016 και στο οποίο καλούσαν τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες. Κατέγραψε 7.500.000 views. «Τα εκατομμύρια θεατών που το είδαν μας μετέφεραν το μήνυμα ότι υπάρχει όρεξη, πείνα για κάτι τέτοιο. Επίσης τώρα, όπως είναι ο κόσμος, υπάρχουν περισσότερα από ποτέ να ειπωθούν. Αρκεί να δείτε τις ειδήσεις. Η σειρά είναι ένα υπέροχο “όχημα” να ακουστεί μια φωνή υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα», επισημαίνει ο Σον Χέις. Σημειώνει ωστόσο πως, παρότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για τους γκέι σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, «δυστυχώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε». Η Ντέμπρα Μέσινγκ είναι αυτή που δυσκολεύτηκε περισσότερο να συμφωνήσει στην επάνοδό της στη σειρά, γιατί είναι η μόνη που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη –οι άλλοι τρεις ζουν στο Λος Άντζελες– και έχει έναν 14χρονο γιο, οπότε μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στις δύο πόλεις. «Είμαι λοιπόν εξαντλημένη», παραδέχεται με ένα μάλλον κουρασμένο χαμόγελο, «αλλά υπερήφανη για τη δουλειά που κάνουμε. Νομίζω ότι είμαστε καλύτεροι από ποτέ». Τι κάνει όμως αυτή τη δουλειά να αξίζει όλη την κούραση; «Η εκλογική εμπειρία του 2016 ήταν τραυματική για τους Αμερικανούς, ήταν διχαστική, τρομακτική και νομίζω ότι υπήρχε κατάθλιψη μετά τις εκλογές εξαιτίας όσων είχαν υποφέρει όλοι. Η ανάγκη μου να ξανακάνω τη σειρά ήταν εγωιστική, ήθελα να κάνω κάτι που θα με έφερνε πίσω σε ένα μέρος όπου θα μπορούσα να ξαναγελάσω δυνατά, ότι αυτό θα με γιάτρευε με κάποιον τρόπο».

Μπροστά στο κοινό

Οι χώροι των σπιτιών των ηρώων όπου περιπλανιόμαστε καταλαμβάνουν μερικές δεκάδες τετραγωνικά μέτρα στο στούντιο, ακριβώς απέναντι από τις κερκίδες που φιλοξενούν το κοινό που παρακολουθεί και συμμετέχει στα γυρίσματα. Είναι μία από τις ελάχιστες sitcoms που γυρίζονται μπροστά σε κοινό, το οποίο χειροκροτεί και επευφημεί στη διάρκεια της βιντεοσκόπησης. «Είναι ένα είδος τηλεόρασης που, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, σχεδόν εξαφανίστηκε», σημειώνει ο Έρικ Μακ Κόρμακ, «αλλά εμείς και οι τέσσερις προερχόμαστε από το θέατρο και μας αρέσει να παίζουμε μπροστά σε κοινό». «Είναι σημαντικό για εμάς ως περφόρμερ να έχουμε το κοινό εκεί, μας βοηθά, μας ανεβάζει επίπεδο», συμφωνεί η Μέγκαν Μαλάλι. «Είναι σαν να κάνουμε μια θεατρική παράσταση κάθε εβδομάδα. Είναι σαν ένα θεατρικό 45 σελίδων. Γυρίζεται ζωντανά μπροστά στο κοινό και η μόνη διαφορά με το θέατρο είναι ότι παρεμβάλλονται τέσσερις κάμερες ανάμεσα σε εμάς και στο κοινό. Είναι το ωραιότερο συναίσθημα, γι’ αυτό το κάνουν στις κωμωδίες· το γέλιο είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, σου δίνει ενέργεια, τρέφεσαι από το κοινό. Ποιος δεν θα ήθελε αυτή τη δουλειά;» συμπληρώνει ο Σον Χέις. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή