Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια

Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιέρωμα: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια

Μετά από 7 χρόνια ο Γαστρονόμος ασχολείται ξανά με τη θρυλική Σμυρνέικη Κουζίνα. Αναμνήσεις, ιστορίες και άγνωστες συνταγές από παλιά κιτάπια. Μια μοναδική, συγκινητική καταγραφή.

Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια-1

Γιορτινό τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι των Ελλήνων της Σμύρνης είχε σκηνοθεσία, φροντίδα και μια κάποια επιτήδευση, άρωμα ευρωπαϊκό, αέρα αστικό. Ένα τέτοιο επίσημο δείπνο αναπαριστούμε στο φιλόξενο σκηνικό της παράστασης «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη».  


Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια-2

 Ξεσκονίζοντας παλιά τεφτέρια

 Στην Εστία Νέας Σμύρνης συναντήσαμε πέντε γυναίκες με καταγωγή από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία.Μοιράστηκαν τις πολύτιμες μνήμες τους, ξεφυλλίσαμε μαζί παμπάλαια τετράδια συνταγών και μας έδωσαν σπουδαίεςμαγειρικές συμβουλές. Δίπλα στον καφέ και στο τσάι, τα θρυλικά κουλουράκια, το αϊβαλιώτικο ραβανί, γλυκό του κουταλιού σταφύλι και σεκέρ παρέ. 


Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια-3

 Οι μαγείρισσες της Σμύρνης

Έξι γυναίκες με σμυρναίικη καταγωγή ανέσυραν μνήμες και καταγραφές των μαμάδων και των γιαγιάδων τους και μας ετοίμασαν έναν πληθωρικό μπουφέ, σήμα κατατεθέν των αστικών σμυρναίικων σπιτιών.


Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια-4

 Τα θρυλικά μαγειρευτά

«…Καθαρίζεις 3 κρομμύδια και τα κόπτεις σταυροειδώς.Τα βάζεις με ολίγον βούτυρον να καβουρδιστούν στον τέντζερη. Ακολούθως, έχεις τομάτα αναλυμένην εις δύο κουτάλες, ένα κομμάτι κανέλλας, κρασί έως τρία δάκτυλα, ολιγοστεύεις τη φωτιά και το αφήνεις να ψηθή, να μείνη με την σάλτσαν του».  Η ουσία των μαγειρευτών της Σμύρνης.


Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια-5

Βουτηγμένα στο σιρόπι

Βούτυρο γάλακτος, σιρόπια, ξηροί καρποί, ζύμες και πολλή φροντίδα: τα γλυκά της Σμύρνης είναι πάντα γιορτινά, ευπαρουσίαστα, έχουν περίεργα ονόματα και μοναδική νοστιμιά. 


 Ε όχι και σιγά τα λάχανα

Αν και αργοπορημένα φέτος, λόγω παρατεταμένης καλοκαιρίας, τα λάχανα είναι εδώ: κλασικά, αφράτα κοζανίτικα, σκούρα, κινέζικα, Βρυξελλών και κόκκινα, για τουρσιά, σαλάτες και ευρηματικά μαγειρευτά.

Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια-6

 Foodie Guide

Οι προτάσεις της ομάδας του Γαστρονόμου για καφέ, ποτό και φαγητό σε Αθήνα, Κρήτη, Αλεξανδρούπολη και Γιαννιτσά. Ακόμα τα καλύτερα κρουασάν της πρωτεύουσας, τα νέα μενού, πού να πάμε για dry martini.

Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια-7

 Τι τρώμε σήμερα; 

24 συνταγές για το καθημερινό τραπέζι, χωρισμένες σε κατηγορίες έτσι ώστε να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων. Πράσα, σελινόριζες, κουνουπίδια, μπρόκολα, κάστανα, κυδώνια, λάχανα, αλλά και καλαμάρια, γαρίδες και βραστόψαρα, όπως σκορπίνες, καπόνια, πέρκες και χριστόψαρα, συνθέτουν το καλάθι του μήνα Νοεμβρίου.

Γαστρονόμος: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια-8

Κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 10/11 με την Καθημερινή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή