ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Η ψυχή της Κρήτης μέσα από 30 καλοκαιρινές συνταγές

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Η ψυχή της Κρήτης μέσα από 30 καλοκαιρινές συνταγές

Απλόχερη, γενναιόδωρη, ιδιότροπη, η καλοκαιρινή κουζίνα της Κρήτης είναι μια κουζίνα με τερουάρ, δεμένη με τον τόπο και τα προϊόντα του, φωτεινή, φιλόξενη και συγκινητικά νόστιμη. Πριν ακόμα γίνουν παγκόσμια μόδα τα κινήματα locavore και 100-mile diet που πρεσβεύουν μια μαγειρική που αξιοποιεί και αναδεικνύει τα εποχικά προϊόντα που παράγει κάθε τόπος, η κρητική κουζίνα ήταν φανατικά τοπική, παραδοσιακή όσο δεν παίρνει, και με αυτή την έννοια απίστευτα μοντέρνα. Αγροτική, ρουστίκ και νησιωτική συνάμα, είναι ένα γοητευτικό κράμα από υλικά της γης και της θάλασσας.

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Η ψυχή της Κρήτης μέσα από 30 καλοκαιρινές συνταγές-1

Αυτό το ιδιαίτερο «μέταλλο» αναζητά και καταγράφει ο Γαστρονόμος μετά από έρευνα μηνών, ατέλειωτες δοκιμές και πολλά χιλιόμετρα στο καντράν. Το αποτέλεσμα; Ένα συγκινητικό αφιέρωμα για την καλοκαιρινή κουζίνα της Κρήτης από τους ίδιους τους Κρητικούς. Συνταγές βιωματικές, παιδικές αναμνήσεις, καλοκαιρινές στιγμές αγαλλίασης και οικογενειακών τραπεζιών, όλα μπαίνουν στο τσικάλι και μεταφράζονται σε κείμενα, φωτογραφίες και σελίδες που πάλλονται.

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Η ψυχή της Κρήτης μέσα από 30 καλοκαιρινές συνταγές-2

Οι πιο εμβληματικές συνταγές της καλοκαιρινής κρητικής κουζίνας είναι όλες εδώ: το περίφημο πιλάφι, αυτό που εκτός Κρήτης αποκαλούμε «γαμοπίλαφο», ο κρητικός ντάκος, οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, το κολοκυθομπούρεκο Χανίων, οι μυζηθρόπιτες με μέλι, τα γεμιστά στην κατσαρόλα, με όλα τα λαχανικά του θερινού μποστανιού, το σφουγγάτο, οι γεμιστοί κολοκυθανθοί, ο ροφός με μπάμιες στο φούρνο, τα φασολάκια «δροσερά», όπως λένε στο νησί τα φρέσκα φασολάκια. Και μαζί με αυτές, πολλά ιδιαίτερα μαγειρέματα που γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού: το μαγγίρι, μια πεντανόστιμη σούπα από χειροποίητα ζυμαρικά, ο τηγανητός ροφός, τα ξερά κουκιά στιφάδο, η κακαβιά όπως την κάνουν στο χωριό της Αγίας Γαλήνης και όλα αυτά τα απίστευτα συμμαγειρέματα με κρέας και κολοκύθια ή κρέας με χόρτα που φτιάχνουν καταπληκτικά οι Κρήτες.

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Η ψυχή της Κρήτης μέσα από 30 καλοκαιρινές συνταγές-3

Ηχηρά ονόματα της κρητικής γαστρονομίας, σπουδαίοι σεφ, αλλά και «λαϊκοί» μάγειρες και μαγείρισσες του νησιού, γνωστά εστιατόρια, μαγέρικα, νοικοκυρές, bloggers και μελετητές της κρητικής κουζίνας ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας δίνουν ένα τεύχος δυνατό που κλείνει μέσα του την ψυχή της Κρήτης.

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Η ψυχή της Κρήτης μέσα από 30 καλοκαιρινές συνταγές-4

Συμμετέχουν οι: Νίκος Ψιλάκης, Μαρία Ηλιάκη, Γιώργος Στυλιανουδάκης, Παναγιώτης Μαγγανάς, Βαγγελιώ Κασσαπάκη, Γιάννης Μπαξεβάνης, Ζήνωνας Χριστοφίδης, Μάριος Πορταλιός, Ελένη Βουγιούκαλου, Κωστής Κωστάκης, Μιχάλης Χάσικος, Μανώλης Παπουτσάκης, Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου, Μάνος Μανιαδάκης και Ασπασία Γιακουμάκη.

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Η ψυχή της Κρήτης μέσα από 30 καλοκαιρινές συνταγές-5

Γαστρονόμος Ιουλίου, αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή