Ο Δ. Παπαϊωάννου ζωγραφίζει την ελπίδα στο εξώφυλλο της Vogue, αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή

Ο Δ. Παπαϊωάννου ζωγραφίζει την ελπίδα στο εξώφυλλο της Vogue, αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ζωγραφίζει την ελπίδα στο εξώφυλλο της Vogue Greece Σεπτεμβρίου

Ο διεθνής Έλληνας καλλιτέχνης, θυμάται την αρχή της καριέρας του ως ζωγράφος, εικονογραφώντας ένα από τα πιο συλλεκτικά τεύχη της Vogue, αφού για πρώτη φορά στα 128 χρόνια ιστορίας της και οι 26 εκδόσεις του περιοδικού παγκοσμίως συνεργάζονται αντλώντας έμνευση από το ίδιο θέμα: την ελπίδα.

Πριν τις πειραματικές περφόρμανς του στην Ομάδα Εδάφους τη δεκαετία του ’80 και του ’90, πριν τον σχεδιασμό των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, πριν το «2», τη «Μήδεια 2», το «Μέσα», τον «Μεγάλο Δαμαστή», την Τελετή Έναρξης για τους Πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού το 2015 και το πρόσφατο «Since She» με το οποίο έγινε ο πρώτος δημιουργός νέου έργου για το Χοροθέατρο Πίνα Μπάους του Βούπερταλ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είχε ήδη κερδίσει την αναγνώριση ως ζωγράφος και κομίστας, όντας μαθητής του εμβληματικού Γιάννη Τσαρούχη.

Ο Έλληνας καλλιτέχνης που έγινε «παγκόσμιος», κάνοντας έναν ολόκληρο πλανήτη να υποκλιθεί μπροστά στις εκφραστικές εικόνες τέχνης που δημιουργεί, πιστεύει -όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του τεύχους- ότι «Η ελπίδα ζει μέσα μας», στον καθένα από μας χωριστά που ζούμε σήμερα πάνω στη γη και είμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή ικανοί για τη σπουδαιότερη αλλαγή. Το πρόσωπο της ελπίδας δεν έχει φύλο, φυλή και ηλικία. Δεν μοιάζει με κάτι συγκεκριμένο, ακριβώς γιατί μοιάζει σε όλους μας. Σ’ αυτό το πρόσωπο, όλοι μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας και να ελπίσουμε στη δύναμη του ανθρώπου.

Τη στιγμή που ο πλανήτης εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την πανδημία του Covid-19, η αίσθηση της ελπίδας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Γι’ αυτό και το τεύχος είναι γεμάτο με ιστορίες φωτεινών ανθρώπων που κάνουν τη διαφορά: 30 προσωπικότητες της μόδας (Donatella Versace, Michael Kors, Stella McCartney, Mary Katrantzou, Rick Owens κ.α.) απαντούν αποκλειστικά στην ελληνική Vogue «Τι είναι ελπίδα για σας;». Η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μητέρα του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο, ανοίγει την καρδιά της αποκλειστικά για τη Vogue Greece, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για την αξία του να φτάνεις ψηλά, όποιο κι αν είναι το χρώμα του δέρματός σου. Ο Jim Parsons, ο χολιγουντιανός ηθοποιός που γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά “Big Bang Theory”, αποτιμά αποκλειστικά για τη Vogue Greece τη ζωή και την καριέρα του, λίγο πριν δούμε τη νέα του ταινία “Boys In The Band” στο Netflix. Οι γνωστοί ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Μακρής, ζευγάρι στη ζωή και ευτυχείς μπαμπάδες του μικρού Νικηφόρου, μιλούν πρώτη φορά ανοιχτά για την ομόφυλη οικογένειά τους, δίνοντας ένα μάθημα αντοχής και πίστης. Ο Jean Paul Gaultier, ο σχεδιαστής που πρωταγωνιστεί στη μόδα 50 ολόκληρα χρόνια, μιλά αποκλειστικά στην Έλις Κις και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της βιομηχανίας. Ακόμα, ένα ανατρεπτικό κοινό φωτογραφικό πορτφόλιο των 26 εκδόσεων της Vogue παγκοσμίως, συνθέτει το παζλ της ελπίδας.

*Η συλλεκτική Vogue Greece Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 6/9 στα περίπτερα μαζί με την Καθημερινή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή