ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Γιατί κουράζομαι όταν διαβάζω;

giati-koyrazomai-otan-diavazo-2001207

Tο να κουράζεσαι όταν σκάβεις, 
τρέχεις, ανεβαίνεις, κατεβαίνεις ή κάνεις 
κάποιο οµαδικό άθληµα το καταλαβαίνεις. Αλλά το να κουράζεσαι όταν διαβάζεις ή απλώς όταν σκέφτεσαι, 
όταν δηλαδή είσαι ξάπλα και δεν κουνάς ούτε το µικρό σου δαχτυλάκι, ε, αυτό 
πάει πολύ! Και όµως, θα πρέπει να 
υπάρχει κάποια λογική εξήγηση!

Πράγματι! Το ότι ο εγκέφαλός σου είναι ένας… φαταούλας!

Ο εγκέφαλός σου είναι ένα πολύ εργατικό όργανο. Αλλά και πολύ φαταούλας. Τα εγκεφαλικά του κύτταρα, 
οι νευρώνες, καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Bλέπετε, την έχουν ανάγκη για να στέλνουν ο ένας στον άλλο ηλεκτρικά σήµατα, να επικοινωνούν. Όταν µάλιστα εργάζονται πολύ έντονα για µεγάλο χρονικό διάστηµα –π.χ. 
σε περίοδο εξετάσεων, για πνευµατικά παιχνίδια, κ.λπ.–, χρειάζονται δύο φορές περισσότερη 
ενέργεια από τα άλλα κύτταρα του σώµατός σου.

Όµως ο εγκέφαλος δεν έχει δικά του καύσιµα. Από πού παίρνει, λοιπόν, όλη αυτή την ενέργεια που χρησιµοποιεί καθηµερινά; Από µια λιχουδιά στο αίµα σου, τη γλυκόζη! Η γλυκόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που ταξιδεύει στο αίµα σου. Και επειδή οι νευρώνες δεν µπορούν να αποθηκεύσουν γλυκόζη, εξαρτώνται από την κυκλοφορία του αίµατος για να προµηθευτούν το πολύτιµο καύσιµο. Όταν λοιπόν ο εγκέφαλός σου εργάζεται εντατικά, καταναλώνει πολλή γλυκόζη και το σάκχαρο στο αίµα σου πέφτει. Αυτό είναι που προκαλεί εξάντληση και κούραση µε την πνευµατική προσπάθεια.

Tη γλυκόζη στο αίµα σου την αποκτάς από τους υδατάνθρακες που τρως: το άµυλο και τα σάκχαρα από τα σιτηρά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, αρκετούς υδατάνθρακες περιέχουν και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα. Όλα αυτά τα προϊόντα απελευθερώνουν αργά-αργά στο αίµα σου γλυκόζη, ώστε να έχει ο εγκέφαλός σου συνέχεια τροφή.

Γνωρίζεις ότι:

Πολλές φορές αποκτάς γλυκόζη στο αίµα µε γρήγορο και άσχηµο τρόπο, όταν καταναλώνεις πολλά γλυκά ή αναψυκτικά. Τότε το σάκχαρο στο αίµα ανεβαίνει απότοµα. Όµως το πάγκρεας (ο αδένας κάτω από το στοµάχι σου) αρχίζει να εκκρίνει µία ορµόνη, την ινσουλίνη, που λέει στα κύτταρά σου να διώξουν την παραπανίσια γλυκόζη. Έτσι, όσο γρήγορα ανέβηκε η γλυκόζη στο αίµα σου, άλλο τόσο γρήγορα θα πέσει, και ο εγκέφαλός σου θα ξεµείνει γρήγορα από καύσιµα.Τότε νιώθεις ακόµη πιο κουρασµένος και το διάβασµα πάει περίπατο!