Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, VOGUE, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, VOGUE, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
Μια περιήγηση στον χρόνο και στον χώρο

Ο χώρος και ο τόπος – Η ονομασία – Η ιστορία – Ο οικισμός – Τα μνημεία

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, VOGUE, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-1

Καστελλόριζο. Μια νησιωτική κουκκίδα στην ανατολική Μεσόγειο, με πολυτάραχη ιστορία και διαχρονικά στενή σχέση με τον ελλαδικό χώρο, παρότι απέχει μια ανάσα από τις μικρασιατικές ακτές και γνώρισε αλλεπάλληλους επικυρίαρχους στο πέρασμα των αιώνων.

Κατοικημένη από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, η Μεγίστη –έτσι λεγόταν κατά την αρχαιότητα, επειδή ήταν η μεγαλύτερο από τις νησίδες της περιοχής- εντάχθηκε αργότερα στο ροδιακό κράτος και αποτέλεσε κρίσιμη θέση του. Οι κάτοικοί της λάτρευαν τον Δία και τον Απόλλωνα και είχαν χτίσει οχυρώσεις και ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια.

Η κρίσιμη γεωγραφική θέση της την ανέδειξε σε σημείο αναφοράς πολλών θαλάσσιων δρόμων, προσανατόλισε τους κατοίκους της στη θάλασσα και αποτέλεσε πηγή πλούτου αλλά και αιτία αλλεπάλληλων κατακτήσεων αλλά και πολλών δεινών, από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.

Μνημεία και ευρήματα της εποχής εκείνης αλλά και λείψανα από βασιλικές των πρώτων χριστιανικών χρόνων αναδεικνύουν τον προσανατολισμό της κατά την αρχαιότητα και τους Βυζαντινούς χρόνους.

Οι Ιωαννίτες Ιππότες θα την κάνουν δική τους το 1309 και θα χτίσουν κάστρο ισχυρό. Έκτοτε το νησί εμφανίζεται ως Καστελλόριζο, παρότι το κάστρο που κατασκεύασαν καταστράφηκε από τους Μαμελούκους. Θα τους διαδεχτούν Αραγονέζοι –που θα ανακατασκευάσουν το κάστρο-, Καταλανοί, Ναπολιτάνοι, Ισπανοί, Ενετοί και 1522 Οθωμανοί.

Στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, οι Καστελλοριζιοί θα αναδειχθούν σε δεινούς ναυτικούς με ισχυρό στόλο, και θα χτίσουν μονές και εκκλησίες. Θα συμμετάσχουν στην Επανάσταση του 1821, αλλά μετά από αυτήν το νησί θα παραμείνει στην οθωμανική επικράτεια. Παρ’ όλα αυτά, θα γνωρίσει την περίοδο της μέγιστης ακμής του – με αιχμή τη ναυτιλία, ιδιαίτερο βάρος στην ελληνική εκπαίδευση, πολλά χριστιανικά προσκυνήματα και ισχυρή νεοκλασική επίδραση στην αρχιτεκτονική.

Αρχές 20ού αιώνα. Το Καστελλόριζο αλλάζει σελίδα. Γάλλοι και πάλι Ιταλοί γίνονται κυρίαρχοι. Λίγο πριν (1913), οι κάτοικοι είχαν εξεγερθεί ζητώντας ένωση με την Ελλάδα, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Αλλεπάλληλα τα κύματα μετανάστευσης, που θα πάρουν καθολικό χαρακτήρα τον Οκτώβριο του 1943, όταν το νησί –στο οποίο βρίσκονταν πλέον Βρετανοί στρατιώτες- θα βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς.

Η πολυπόθητη για τους Καστελλοριζιούς –και για τους υπόλοιπους Δωδεκανήσιους- ενσωμάτωση με την Ελλάδα θα έλθει το 1948. Τότε θα υψωθεί και στη νησί η ελληνική σημαία. Η σημαία που ύψωνε επί δεκαετίες στη γειτονική Ρω η Δέσποινα Αχλαδιώτου, η «Κυρά της Ρω».

Αυτή την Κυριακή μαζί με την Καθημερινή

 

Η Georgina Grenville ως Μελίνα Μερκούρη στα εξώφυλλα της VogueGreece Οκτωβρίου

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, VOGUE, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-2

Οκτώβριος 1920: Η Μελίνα Μερκούρη έρχεται στη ζωή για να επιβληθεί με την αυτοπεποίθηση, το ασυμβίβαστο πνεύμα και την έμφυτη θεατρικότητά της όχι μόνο ως ισχυρή προσωπικότητα, αλλά και με το στιλ της: έναν συνδυασμό αστικής κομψότητας, μποέμ χαλαρότητας και επαναστατικής έκφρασης.

Οκτώβριος 2020: Ακριβώς 100 χρόνια από τη γέννησή της και αφού το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε ολόκληρη τη χρονιά «Έτος Μελίνα Μερκούρη», η VogueGreece αποθεώνει το διαχρονικό στιλ μιας γυναίκας που άφησε το δικό της προσωπικό στίγμα στην τέχνη, την πολιτική και τη μόδα, με μια ανατρεπτική φωτογράφιση. Η ΝοτιοαφρικανήGeorginaGrenville, το θρυλικό μοντέλο των ‘90s και μούσα του TomFord, ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα και φωτογραφήθηκε ως άλλη Μελίνα μπροστά από τον φακό του Διονύση Ανδριανόπουλου. Το στάιλινγκ, με την υπογραφή του Νικόλα Γεωργίου, υπογραμμίζει την ευαισθησία, τη λάμψη, την αγωνιστική φύση και το εκρηκτικό ταπεραμέντο της, με κάποια αυθεντικά κομμάτια της προσωπικής της γκαρνταρόμπας, όπως τα κοσμήματα που φορούσε στην ταινία «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασέν.

Η Μελίνα ήταν μία από τις πολλές γυναίκες που δίδαξαν στον πλανήτη τι θα πει εμβληματικό στιλ. Γι’ αυτό και ολόκληρο το τεύχος της VogueGreece Οκτωβρίου, αντλεί έμπνευση από κάθε θηλυκή επαναστάτρια της τέχνης και της μόδας, που με την προσωπικότητά της έγραψε τη δική της ιστορία: ΚέιτΜός, Μαντόνα, Κατρίν Ντενέβ, ΦέιΝτάναγουεϊ κ.α. Στις σελίδες του νέου τεύχους, θα βρείτε μια αποκλειστική-απολαυστική συνέντευξη της θρυλικής CreativeDirector της αμερικανικής Vogue, GraceCoddington, η οποία μίλησε στη Θάλεια Καραφυλλίδου για τη μοναδική της καριέρα, τα μυστικά της επιτυχίας της και όσα καθόρισαν τη ζωή της. Ακόμα, ο NicolaFormichetti και ο LawRoach, υπεύθυνοι για τις εμφανίσεις  των μεγαλύτερων σταρ του πλανήτη, όπως η LadyGaga και η CelineDion, μιλούν στην Ελίνα Δημητριάδη για τα συστατικά του διαχρονικού στιλ, ενώ η KarenElson, η εμβληματική κοκκινομάλα και μούσα του StevenMeizel που έχει χαράξει στο μόντελινγκ μια πολύ ιδιαίτερη πορεία, συνομιλεί με τον Βλάση Κωστούρο με αφορμή την πρώτη της βιογραφία, στην οποία αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τη ζωή και την καριέρα της. Τέλος, η CordeliaDeCastellane, καλλιτεχνική διευθύντρια των σειρών DiorMaison&Baby, ανοίγει στο περιοδικό το εντυπωσιακό της σπίτι στα βόρεια του Παρισιού, με τα σπάνια οικογενειακά κειμήλια και τις ιδιαίτερες ταπετσαρίες με παραδοσιακές γαλλικές παραστάσεις του 18ου αιώνα.

Μη χάσετε τη VogueGreece Οκτωβρίου, που κυκλοφορεί στα περίπτερα την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου μαζί με την «Καθημερινή».

 

Το «Τρίτο Στεφάνι» κάνει πρεμιέρα στο «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, VOGUE, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-3

Παραμονές της πιο απρόβλεπτης θεατρικής σεζόν εδώ και δεκαετίες, η Μαρία Καβογιάννη και η Μαρία Κίτσου, πρωταγωνίστριες του εμβληματικού έργου του Κώστα Ταχτσή, ξορκίζουν αυτό το δύσκολο φθινόπωρο με το χαμόγελό τους και την αγάπη τους για το θέατρο και τη ζωή.

Γνωρίστε επίσης τους γιατρούς – «κομάντο» από την Νορβηγία που μετά την Αφρική, όπου τα έβαλαν με τον ιό του Έμπολα, και τη βόρεια Ιταλία την περασμένη άνοιξη, στο πιο δύσκολο, δηλαδή, μέτωπο της νέας πανδημίας, προσγειώνονται τώρα στη Λέσβο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στη χώρα μας.

Θυμόμαστε επίσης τον Σερ Τέρενς Κόνραν, τον επίμονο κηπουρό του καλού γούστου, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες και σας καλούμε σε ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό στα αμπέλια της Τήνου λίγο πριν από την εκπνοή της εποχής του τρύγου.

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 27 Σεπτεμβρίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

Λίγη θάλασσα ακόμα…

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, VOGUE, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-4

Λίγη θάλασσα ακόμα… Αποχαιρετισμός στο καλοκαίρι με μια ιστιοπλοϊκή εξόρμηση στο Αιγαίο με ένα καταμαράν – πλωτό εξοχικό!

 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, με την Καθημερινή της Κυριακής

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή