Η μυθική κουζίνα του Πόντου

Η μυθική κουζίνα του Πόντου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη έρευνα, μια συγκινητική καταγραφή για τη μυθική κουζίνα του Πόντου

Πόντος! Μια θάλασσα γεύσης. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις μια πατρίδα μακρινή και άγνωστη, με εξωτικά προϊόντα, μαγειρικές και τεχνικές; Μια θάλασσα πλούσια και τροφοδότρα που αγκάλιαζε την καταπράσινη ζώνη του Πόντου γεμάτη «παρχάρια», τα υγρά, καταπράσινα οροπέδια και βοσκοτόπια που οι Πόντιοι, από τα πανάρχαια χρόνια δάμασαν με κόπο, καθημερινό αγώνα αλλά και λατρεία. Τα δώρα της πλούσιας φύσης μετουσιώθηκαν σε προϊόντα και πιάτα με φιλοσοφία ολότελα πρωτότυπη, σχεδόν μοναδική. Πώς θα γίνει να τα γνωρίσουμε και να τα φέρουμε στην καθημερινή μας μαγειρική;

Να πώς!

Ταξιδέψαμε σε οκτώ ποντιακά χωριά της Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη. Σε δέκα μέρες κάναμε εννέα στάσεις και επισκέψεις: από το χωριό Ελληνικό του Κιλκίς στον Άγιο Αντώνιο της Θεσσαλονίκης κι από εκεί για λίγο στην Πολίχνη, μετά στα Αλωνάκια Κοζάνης, ύστερα στη Μεταμόρφωση κι έπειτα στη Φωλιά της Καβάλαςστη Βάθη και τη Νέα Σάντα του Κιλκίς. Οι εξαίσιες μαγείρισσες μας καλοδέχτηκαν στο σπιτικό τους, μας γνώρισαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, διηγήθηκαν τις ζωές τους, αλλά και των προγόνων τους. Μας υποδέχτηκαν με την ποντιακή λύρα και μας τραγούδησαν, άνοιξαν τα παλιά συνταγολόγιά τους και μας έδειξαν παμπάλαιες οικογενειακές συνταγές φερμένες από τον Πόντο, φερμένες στο σήμερα. Έστρωσαν οικογενειακά τραπέζια και μας προσκάλεσαν να δοκιμάσουμε την κουζίνα τους, την πλούσια, απλή, την ξεχασμένη, αλλά που μαγειρεύεται ακόμα, μια κουζίνα αιώνων που καλύπτει σύγχρονες ανάγκες.

Αναζητήσαμε ποντιακούς Συλλόγους σε όλη την Αθήνα και βρήκαμε αναπάντεχες συνταγές-έκπληξη, αποτυπωμένες ολοζώντανα στη μνήμη των νέων γενιών του Πόντου. Ξεφυλλίσαμε μια ολοκαίνουρια μελέτη για την ποντιακή διατροφή, ψάξαμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για Πόντιους παραγωγούς που συνεχίζουν πεισματικά να φτιάχνουν τα πατρογονικά τους προϊόντα, και συνθέσαμε μια γαστρονομική ιστορία σκηνοθετημένη με τα χρώματα του ποντιακού σπιτικού. Φτιάξαμε περίτεχνα μαντία και μουσκέψαμε φύλλα γιοχάς για να τα γεμίσουμε με μιτζίν, σολγούν και γαΐς τυρί. Ψήσαμε στρώσεις φθινοπωρινής κολοκύθας με ρύζι και τυλίξαμε διαμέσια γεμιστά με άγρια χόρτα. Μαγειρέψαμε κοτόπουλο με καρύδια, φασιανό με μανιτάρια και πέστροφες με αμύγδαλα. Γνωρίσαμε συνταγές άγνωστες, άφθαστης φαντασίας και νοστιμιάς και τις βάλαμε στο τραπέζι μαζί με τα παραδοσιακά ωτία, τα πισία, τα περέκ και τα τσιριχτά.

Θαυμάσαμε το ποντιακό streetfood του σήμερα, από τα πιροσκί με πατάτα και κρεμμύδια μέχρι τα τηγανητά λαβάσια με μέλι και γιαούρτι και ακούσαμε τον Πόντιο Βασίλη Καλλίδη να ξετυλίγει τις παιδικές του γευστικές αναμνήσεις πάνω από ένα πιάτο ευωδιαστό τανωμένονσορβά.

Και μετά από το απολαυστικό ταξίδι στην ποντιακή κουζίνα με τα αναρίθμητα και ευφάνταστα ζυμωτά της, σερβίρουμε τα πιο νόστιμα γλυκά, χωρίς γλουτένη, με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου. 

 

Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 11/10 μαζί με την Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή