ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ

Η μυθική κουζίνα του Πόντου

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-1

Μια μεγάλη έρευνα, μια συγκινητική καταγραφή για τη μυθική κουζίνα του Πόντου

Πόντος! Μια θάλασσα γεύσης. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις μια πατρίδα μακρινή και άγνωστη, με εξωτικά προϊόντα, μαγειρικές και τεχνικές; Μια θάλασσα πλούσια και τροφοδότρα που αγκάλιαζε την καταπράσινη ζώνη του Πόντου γεμάτη «παρχάρια», τα υγρά, καταπράσινα οροπέδια και βοσκοτόπια που οι Πόντιοι, από τα πανάρχαια χρόνια δάμασαν με κόπο, καθημερινό αγώνα αλλά και λατρεία. Τα δώρα της πλούσιας φύσης μετουσιώθηκαν σε προϊόντα και πιάτα με φιλοσοφία ολότελα πρωτότυπη, σχεδόν μοναδική. Πώς θα γίνει να τα γνωρίσουμε και να τα φέρουμε στην καθημερινή μας μαγειρική;

Να πώς!

Ταξιδέψαμε σε οκτώ ποντιακά χωριά της Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη. Σε δέκα μέρες κάναμε εννέα στάσεις και επισκέψεις: από το χωριό Ελληνικό του Κιλκίς στον Άγιο Αντώνιο της Θεσσαλονίκης κι από εκεί για λίγο στην Πολίχνη, μετά στα Αλωνάκια Κοζάνης, ύστερα στη Μεταμόρφωση κι έπειτα στη Φωλιά της Καβάλαςστη Βάθη και τη Νέα Σάντα του Κιλκίς. Οι εξαίσιες μαγείρισσες μας καλοδέχτηκαν στο σπιτικό τους, μας γνώρισαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, διηγήθηκαν τις ζωές τους, αλλά και των προγόνων τους. Μας υποδέχτηκαν με την ποντιακή λύρα και μας τραγούδησαν, άνοιξαν τα παλιά συνταγολόγιά τους και μας έδειξαν παμπάλαιες οικογενειακές συνταγές φερμένες από τον Πόντο, φερμένες στο σήμερα. Έστρωσαν οικογενειακά τραπέζια και μας προσκάλεσαν να δοκιμάσουμε την κουζίνα τους, την πλούσια, απλή, την ξεχασμένη, αλλά που μαγειρεύεται ακόμα, μια κουζίνα αιώνων που καλύπτει σύγχρονες ανάγκες.

Αναζητήσαμε ποντιακούς Συλλόγους σε όλη την Αθήνα και βρήκαμε αναπάντεχες συνταγές-έκπληξη, αποτυπωμένες ολοζώντανα στη μνήμη των νέων γενιών του Πόντου. Ξεφυλλίσαμε μια ολοκαίνουρια μελέτη για την ποντιακή διατροφή, ψάξαμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για Πόντιους παραγωγούς που συνεχίζουν πεισματικά να φτιάχνουν τα πατρογονικά τους προϊόντα, και συνθέσαμε μια γαστρονομική ιστορία σκηνοθετημένη με τα χρώματα του ποντιακού σπιτικού. Φτιάξαμε περίτεχνα μαντία και μουσκέψαμε φύλλα γιοχάς για να τα γεμίσουμε με μιτζίν, σολγούν και γαΐς τυρί. Ψήσαμε στρώσεις φθινοπωρινής κολοκύθας με ρύζι και τυλίξαμε διαμέσια γεμιστά με άγρια χόρτα. Μαγειρέψαμε κοτόπουλο με καρύδια, φασιανό με μανιτάρια και πέστροφες με αμύγδαλα. Γνωρίσαμε συνταγές άγνωστες, άφθαστης φαντασίας και νοστιμιάς και τις βάλαμε στο τραπέζι μαζί με τα παραδοσιακά ωτία, τα πισία, τα περέκ και τα τσιριχτά.

Θαυμάσαμε το ποντιακό streetfood του σήμερα, από τα πιροσκί με πατάτα και κρεμμύδια μέχρι τα τηγανητά λαβάσια με μέλι και γιαούρτι και ακούσαμε τον Πόντιο Βασίλη Καλλίδη να ξετυλίγει τις παιδικές του γευστικές αναμνήσεις πάνω από ένα πιάτο ευωδιαστό τανωμένονσορβά.

Και μετά από το απολαυστικό ταξίδι στην ποντιακή κουζίνα με τα αναρίθμητα και ευφάνταστα ζυμωτά της, σερβίρουμε τα πιο νόστιμα γλυκά, χωρίς γλουτένη, με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου. 

Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 11/10 μαζί με την Καθημερινή.

 

Το «Κ» είναι γεμάτο αυτοκίνητο

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-2

Πώς φαντάζεστε το αυτοκίνητο σε μερικές δεκαετίες από σήμερα;

Τι νέες τεχνολογίες θα έχει;

Τι θα καταναλώνει;

Θα κινείται εντελώς στον αυτόματο;

Θα είναι πλήρως δικτυωμένο;

Θα μπορεί να πετάξει;

 Ή να στρίβει με τη σκέψη;

Αφιερώνουμε το νέο τεύχος του «Κ» στον συναρπαστικό κόσμο της αυτοκίνησης. Πέρα από τα νέα μοντέλα, την επανάσταση της ηλεκτροκίνησης ή το trend των ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ που φτάνει και στην Ελλάδα, ονειρευόμαστε μαζί σας την επόμενη μέρα του αυτοκινήτου.

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

Με φθινοπωρινή διάθεση

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-3

Με φθινοπωρινή διάθεση τα Ταξίδια της Κυριακής 11 Οκτωβρίου προτείνουν αυτή την εβδομάδα μια εναλλακτική προσέγγιση στην ελληνική φύση. Το κυνήγι μανιταριών! «Η μανιταροφιλία στη χώρα μας εξελίσσεται σε κίνημα» μας λένε οι ειδικοί και εμείς παίρνουμε αφορμή για εκδρομές στα δάση της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Μαθαίνουμε για τα πιο διαδεδομένα φαγώσιμα είδη (και πού θα τα αναζητήσουμε), συγκεντρώνουμε πληροφορίες για οργανωμένες εξορμήσεις για μικρούς και μεγάλους και, φυσικά, προτείνουμε ταβέρνες και εστιατόρια από τη Μακεδονία έως την Πελοπόννησο όπου θα γευτούμε φρέσκα άγρια μανιτάρια στην πιο νόστιμη εκδοχή τους!

 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου με την Καθημερινή της Κυριακής