Aυτή την Κυριακή με την «Κ»: Ποσειδώνες στο Ρέντη

Aυτή την Κυριακή με την «Κ»: Ποσειδώνες στο Ρέντη

Το Greece Is μας μεταφέρει στα εργαστήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων όπου κατασκευάζονται πιστά αντίγραφα αρχαίων γλυπτών.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Greece Is μας μεταφέρει στα εργαστήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων όπου κατασκευάζονται πιστά αντίγραφα αρχαίων γλυπτών.

Έχω σταθεί για ώρα και θαυμάζω το χάλκινο άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα του Αρτεμισίου που με το δεξί του χέρι ετοιμάζεται να εξακοντίσει έναν κεραυνό ή την τρίαινά του. Όχι, δεν βρίσκομαι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά στη Μοντελοθήκη των εργαστηρίων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, όπου «μάγοι» γλύπτες, συντηρητές έργων τέχνης, ζωγράφοι και τεχνίτες δημιουργούν πιστά αντίγραφα των πιο αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων των μουσείων μας για να διατεθούν, στη συνέχεια, στα πωλητήρια, ή να σταλούν σε σχολές, εκθέσεις ή ιδιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και ναι, το γλυπτό που έχω μπροστά μου δεν είναι το αυθεντικό, αλλά ένα χειροποίητο αντίγραφο, από γύψο, μάλιστα, και όχι χαλκό, που έχει, όμως, φτιαχτεί με τέτοια πιστότητα που νομίζεις ότι το έκλεψαν από το μουσείο.
 
Κατά την περιήγησή μας στους χώρους των εργαστηρίων ο γλύπτης και καλλιτεχνικός προϊστάμενος Στέλιος Γαβαλάς θα μας αποκαλύψει τα πάντα για μία διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει στα μουσεία με την επιτόπια δημιουργία των πρώτων καλουπιών και αντιγράφων από τα πρωτότυπα έργα, και συνεχίζεται εδώ όπου τα έργα αναπαράγονται μαζικά – αν και πάντα στο χέρι. Νέα καλούπια, νέα αντίγραφα, ρετουσάρισμα για να διορθωθούν οι όποιες ατέλειες, ποιοτικός έλεγχος και βέβαια η απαραίτητη πατίνα, η απόδοση δηλαδή από έμπειρους ζωγράφους της Καλών Τεχνών όχι μόνο του χρώματος του γλυπτού αλλά και του κάθε σημαδιού που έχει αφήσει πάνω του ο χρόνος. Από τα εργαστήρια φύγαμε ενθουσιασμένοι, τόσο από την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται σε αυτά, όσο και από τους ίδιους τους ανθρώπους, που μας συγκίνησαν με την αγάπη που τρέφουν για αυτό που κάνουν αλλά και για τον ίδιο τον αρχαίο κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα στο ολοκαίνουργιο τεύχος του Greece Is – Aθήνα, που κυκλοφορεί την Κυριακή 1η Νοεμβρίου με την Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή