Ο Χριστουγεννιάτικος Γαστρονόμος γιορτάζει ελληνικά και αρχοντικά

Ο Χριστουγεννιάτικος Γαστρονόμος γιορτάζει ελληνικά και αρχοντικά

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Γαστρονόμο των Χριστουγέννων, που κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, ταξιδεύουμε με όχημα τις γεύσεις στον χρόνο, στην παλιά μεγαλοπρεπή Ελλάδα. Ένα νοσταλγικό διήγημα με 6 ιστορίες γεύσης και γνώσης, ένα τεύχος συλλεκτικό, που θα αφήσει εποχή.

Έξι σπουδαία αρχοντικά, τοπόσημα της χώρας μας, κοιτίδες πολιτισμού, άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους για μια τετοια φωτογράφιση.

Μπήκαμε στο Αρχοντικό Αλεπουδέλη στη Μυτιλήνη, εκεί όπου παραθέριζαν ο Ελύτης, ο Εμπειρίκος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ταξιδέψαμε στην Ξάνθη στο αρχοντικό Grand Maison, την οικία του Μάνου Χατζιδάκι, και στη Ζάκυνθο μας άνοιξαν τις πόρτες ενός παμπάλαιου μεγάρου, του Αρχοντικού Ρώμα που ανεγέρθη το 1660. Πίσω στην Αθήνα ανεβήκαμε στον 5ο όροφο της οδού Αμαλίας 4, στην παραμυθένια Οικία Κατακουζηνού όπου το ζεύγος των ιδιοκτητών δεχόταν όλη την πνευματική ελίτ της περίφημης γενιάς του ’30.

Ύστερα βάλαμε πλώρη για Ύδρα. Εκεί μας υποδέχτηκαν ζεστά στην Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, το αρχοντικό μιας θρυλικής οικογένειας του νησιού, χτισμένο τον 18ο αιώνα. Μια Ακρόπολη της Ύδρας. Στην καρδιά των Κυκλάδων, στην Ερμούπολη της Σύρας, ξυπνήσαμε τα φαντάσματα του παραμελημένου, μα εκπάγλου καλλονής Αρχοντικού Νεγρεπόντε που ανήκε σε μια από τις παλαιότερες και ιστορικότερες αριστοκρατικές οικογένειες του 19ου αιώνα.

Γίναμε κομμάτι της ιστορίας τους, και στρώσαμε με γιορτινά σερβίτσια τα ίδια τραπέζια στα οποία κάποτε τσούγκρισαν τα ποτήρια τους εμβληματικές προσωπικότητες, άνθρωποι που καθόρισαν το μέλλον της Ελλάδας. Σε αυτές τις κουζίνες μαγειρεύτηκαν όχι μόνο γιορτινά φαγητά, αλλά και πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις. Στις ίδιες αυτές εστίες ετοιμάσαμε ταιριαστά, πραγματικά πρωτότυπα, γιορτινά μενού, με απλά και καθημερινά, ταπεινά υλικά του τόπου και της εποχής.

Φέτος γιορτάζουμε την κληρονομιά μας. Ελληνικά, οικογενειακά και αρχοντικά.

Γαστρονόμος. Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή