Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Αρχοντικές γιορτές στη θαλπωρή του σπιτιού μας

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Αρχοντικές γιορτές στη θαλπωρή του σπιτιού μας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε πλούσια, γιορτινά φαγητά με κυδώνια. Φτιάχνουμε μελωμένο χοιρινό μπούτι, ψημένο σε κρούστα κόλιανδρου που συνοδεύουμε με κυδώνια σε κρασί, τηγανίζουμε κυδώνια σε κουρκούτι μπίρας ως ένα πρωτότυπο μεζεδάκι και μεταποιούμε το χειμωνιάτικο φρούτο σε πρωτότυπο τουρσί με τσάι του βουνού αλλά και σε μια γρήγορη κομπόστα μέσα σε βερμούτ και κανελογαρίφαλα… Από τα ορεκτικά μέχρι το επιδόρπιο, τα κυδώνια πρωταγωνιστούν. 

Στο μεγάλο μας αφιέρωμα επισκεπτόμαστε σπουδαία αρχοντικά σπίτια της παλιάς Ελλάδας και σχεδιάζουμε ειδικά γιορτινά μενού εμπνευσμένα από την εποχή, τους τόπους και τις σπουδαίες προσωπικότητες που έζησαν σε εκείνα τα παλάτσο. Μοσχάρι πρασοσέλινο κοκκινιστό, γαλόπουλο μαριναρισμένο σε κονιάκ και μαύρο ρούμι, με γέμιση από κάστανα, σταφίδες και καραμελωμένα κρεμμύδια, πουλάδα με κάστανα και συκωτάκια, και άλλα εκλεκτά κι ευφάνταστα είναι τα κυρίως πιάτα γύρω από τα οποία στήνονται τα τραπέζια μας. Πλαισιώνονται από συνταγές-έκπληξη όπως η πουτίγκα με κρέμα ζαμπαγιόνε αρωματισμένη με πορτοκάλι και σάλτσα από κόκκινα φρούτα, οι κουραμπιέδες μαστίχας με γέμιση ροδοζάχαρη, αλλά και μια ζακυνθινή κουλούρα γεμισμένη με καρύδια, σταφίδες, αμύγδαλα και μπαχαρικά. Γεύσεις και μαγειρικές ένδοξων εποχών ξαναζωντανεύουν στις σελίδες μας. 

Μεγαλουργούμε με απλά, προσιτά υλικά, εύκολα προσβάσιμα, και ετοιμάζουμε καθημερινά, γιορτινά, έξυπνα, και κυρίως νόστιμα πιάτα για την οικογένεια και τους αγαπημένους μας φίλους. Και για γλυκιά κατακλείδα, ο Στέλιος Παρλιάρος μας προτείνει πέντε γιορτινές τούρτες σαρλότ με διαφορετικές γεμίσεις αλλά και άλλο είδος μπισκότου ως «περιτύλιγμα».

Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι οικογενειακά, ελληνικά κι αρχοντικά.

Στον Γαστρονόμο των Χριστουγέννων, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου με την Καθημερινή.

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Αρχοντικές γιορτές στη θαλπωρή του σπιτιού μας-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή