Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Καλήν εσπέραν άρχοντες, να μπω στ’ αρχοντικό σας

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Καλήν εσπέραν άρχοντες, να μπω στ’ αρχοντικό σας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδεύουμε στον χρόνο και στις γεύσεις, στον πολιτισμό και στην ιστορία μας. Αναπολούμε ένδοξες στιγμές, περπατάμε στα ίδια σαλόνια με τον Ελύτη, τον Χατζιδάκι, τον Κουντουριώτη, τους Νεγρεπόντε, τους Κατακουζηνούς και τους Ρώμα.

Δημιουργήσαμε 6 πρωτότυπα δείπνα, παραμυθένια και νοσταλγικά, μικρά γαστρονομικά αριστουργήματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τόπο, τις πολιτικές και πολιτιστικές εξελίξεις της Ελλάδας. Μαγειρέψαμε μέσα σε 6 αρχοντόσπιτα: Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα, Έπαυλη Αλεπουδέλη στη Μυτιλήνη, Αρχοντικό Grand Maison οικίας Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη. Οικεία Κατακουζηνού στην καρδιά της Αθήνας, Μέγαρο Νεγρεπόντε στην Ερμούπολη της Σύρας, Αρχοντικό Ρώμα ανεγερθέν το 1660 στη Ζάκυνθο. 

Τα μενού επιμελήθηκαν τρεις νέοι και πολλά υποσχόμενοι μάγειρες, η Κρίστυ Καραγεωργού, ο Κωνσταντίνος Μπουραντάς και ο Λάμπρος Ρώσσιος, και τρεις βασικοί συνεργάτες του «Γαστρονόμου», οι σπουδαίοι Έλληνες σεφ, Λευτέρης Λαζάρου, Νένα Ισμυρνόγλου και Χριστόφορος Πέσκιας. Εμπνευσμένοι από αναμνήσεις και διηγήσεις σχετικές με την ιστορία των αρχοντικών και των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά, με προϊόντα εποχικά, καθημερινά και οικεία και βασισμένοι σε απλές τεχνικές, εγγυώνται νόστιμα Χριστούγεννα οικογενειακά.  

Εφέτος στο γιορτινό τραπέζι βάζουμε περσικό πιλάφι σε ζωμό τριαντάφυλλου, pot pie που φτιάξαμε στη Ζάκυνθο, μια εντυπωσιακή γεμιστή πουλάδα με κάστανα και συκωτάκια που κέρδισε τα βλέμματα στην οικία Κατακουζηνών. Κι ακόμα, αξέχαστα μαντί με μπολονέζ καβουρμά και μια γλυκοκαυτερή σάλτσα ροδιού, το απίθανο ψητό κατσαρόλας με πιλάφι και σάλτσα με ξερά βύσσινα του Χριστόφορου Πέσκια, σούπερ αρωματική ρεβιθάδα με τζίντζερ, λέμονγκρας, βανίλια και γαρίδες δια χειρός Λευτέρη Λαζάρου στο Αρχοντικό Κουντουριώτη.

Στον Γαστρονόμο των Χριστουγέννων, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου με την Καθημερινή.

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Καλήν εσπέραν άρχοντες, να μπω στ’ αρχοντικό σας-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή