Η «Καθημερινή» αποχαιρετά έναν Ευρωπαίο φίλο

Η «Καθημερινή» αποχαιρετά έναν Ευρωπαίο φίλο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Καθημερινή» τιμά τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, τον καινοτόμο πολιτικό, τον διαχρονικό «εργάτη» της Ενωμένης Ευρώπης, τον φίλο της Ελλάδας, με μια ειδική και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση, η οποία βασίζεται σε κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν.

Στην πρώτη ενότητα σκιαγραφείται ο πολιτικός Ντ’ Εστέν: παρουσιάζονται το καινούργιο που έφερε στη γαλλική πολιτική σκηνή τη δεκαετία του 1970, οπότε εξελέγη στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, και οι απόψεις του για το μέλλον της, όπως διατυπώθηκαν στο ομότιτλο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε το 1976.

Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στη καθοριστική συμβολή του στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τόσο κατά τη δεκαετία του 1980, όσο και κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Τον φιλέλληνα Ζισκάρ παρουσιάζει η τρίτη ενότητα. Η συμβολή του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, το ταξίδι στην Ελλάδα το 1975, τα ταξίδια στο Παρίσι του πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή και του προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Τσάτσου, η υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ είναι μερικές από τις πτυχές της.

Στην εισαγωγή, φιλοξενούνται κείμενα του διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, και του Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικού γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η συλλεκτική έκδοση “ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ’ ΕΣΤΕΝ” θα κυκλοφορήσει μαζί με την “Καθημερινή της Κυριακής” (απλή και πλήρης έκδοση) τα Χριστούγεννα 25/12/2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή