Αυτή την Κυριακή στο περιοδικό «Κ»: Ο Ρόντρικ Μπίτον σε μια μοναδική αποτίμηση του 1821

Αυτή την Κυριακή στο περιοδικό «Κ»: Ο Ρόντρικ Μπίτον σε μια μοναδική αποτίμηση του 1821

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελληνική Επανάσταση της δεκαετίας του 1820 ήταν το πρώτο επιτυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στον Παλαιό Κόσμο της Ευρώπης – μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω κάτω ταυτόχρονα με αντίστοιχα απελευθερωτικά κινήματα της Νότιας Αμερικής (από το 1811 έως το 1825) και πριν από όλα τα άλλα έθνη-κράτη, που γρήγορα θα αποτελούσαν τον κανόνα σε όλη την Ευρώπη. Το ιδεολογικό υπόβαθρο είχε ήδη προετοιμαστεί κατά τον 18ο αιώνα, κυρίως από διανοητές που έγραφαν στη γαλλική και στη γερμανική γλώσσα. Οι Έλληνες δεν εφηύραν το έθνος-κράτος, αλλά ήταν οι πρώτοι που το έκαναν πράξη στην Ευρώπη».

Αυτό υπογραμμίζει, ανάμεσα σε άλλα, στο εξαιρετικό κείμενό του για το «Κ» ο δεινός γνώστης της ελληνικής ιστορίας Ρόντρικ Μπίτον, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην έδρα Κοραή του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του King’s College London.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο, ειδικό τεύχος του «Κ» με 160 σελίδες, που κυκλοφορεί στις 3 Ιανουαρίου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή