Τζορτζ Όργουελ, Η φάρμα των ζώων

Τζορτζ Όργουελ, Η φάρμα των ζώων

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα αλληγορικό έργο του Τζορτζ Όργουελ, το οποίο έχει ως θέμα το σοβιετικό καθεστώς την εποχή του Στάλιν, γράφτηκε την περίοδο που η ΕΣΣΔ βρισκόταν στο στρατόπεδο των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1943-44) αλλά κυκλοφόρησε το 1945 – όταν πλέον ο κόσμος εισερχόταν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Όργουελ ως σατιρική ιστορία που καυτηριάζει το σταλινικό καθεστώς κι έχει περιληφθεί στις κορυφαίες αγγλικές νουβέλες όλων των  εποχών.

Οι κύριες μορφές του –ο γερο-Μέιτζορ, ο Ναπολέων, ο Σνόουμπολ, ο κύριος Τζόουνς κ.ά.- παραπέμπουν ευθέως σε προσωπικότητες της ρωσικής ιστορίας (αντίστοιχα, Λένιν, Στάλιν, Τρότσκι, τσάρος Νικόλαος), η δε πλοκή του «αφηγείται» την εξέλιξη της Ρωσικής Επανάστασης του 1917: τις ελπίδες που γέννησε, αλλά και την πορεία που οδήγησε στην εδραίωση του σταλινικού καθεστώτος.

Στην παρούσα πρωτότυπα εικονογραφημένη έκδοση περιλαμβάνεται και ο πρόλογος του Όργουελ περί ελευθερίας του Τύπου, ο οποίος είχε προταθεί από τον συγγραφέα αλλά δεν είχε περιληφθεί στην πρώτη έκδοση της Φάρμας.

Αυτή την Κυριακή μαζί με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή