ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Στο «Κ» της Κυριακής: Ξαναγνωρίζουμε έξι μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου

Στο «Κ» της Κυριακής: Ξαναγνωρίζουμε έξι μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου

Την επόμενη Κυριακή 17 Ιανουαρίου η «Κ» εγκαινιάζει μια νέα εκδοτική προσφορά, αφιερωμένη σε μεγάλες μορφές του ελληνικού θεάτρου του 20ου αιώνα. Στο νέο του τεύχος το «Κ» επιχειρεί να τους γνωρίσει ξανά μέσα από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που είτε τους γνώρισαν από κοντά, είτε πρόλαβαν να τους δουν να μεγαλουργούν πάνω στη σκηνή. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος μιλούν για την Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κυβέλη Αδριανού, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή, την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν.

Έξι εμβληματικές προσωπικότητες που έγραψαν την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τώρα «πρωταγωνιστούν» στη συλλεκτική σειρά με βιογραφίες μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών του θεάτρου, οι οποίες υπογράφονται από τον Μάκη Δελαπόρτα. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα συνολικής παρουσίασης των κυριότερων μορφών του νεοελληνικού θεάτρου.

Οι βιογραφίες διατρέχουν σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του ελληνικού θεάτρου στη διάρκεια του 20ού αιώνα, αποτυπώνοντας παράλληλα το κλίμα της εκάστοτε ιστορικής περιόδου.

Κάθε τόμος περιλαμβάνει την αφηγηματικά γραμμένη βιογραφία των ηθοποιών, μαζί με τη θεατρογραφία και τη φιλμογραφία τους, και εμπλουτίζεται από άγνωστα περιστατικά, αποκαλυπτικά ντοκουμέντα της εποχής, δημοσιεύματα εφημερίδων, χαρακτηριστικές θεατρικές κριτικές, προσωπικές σημειώσεις και αποσπάσματα της δημόσιας και ιδιωτικής αλληλογραφίας τους. 

Τα κείμενα συνοδεύονται από εντυπωσιακό, πλούσιο και σπάνιο εικονογραφικό υλικό, το οποίο αντλήθηκε από τα αρχεία πολιτιστικών φορέων (θεατρικών μουσείων ή ιδρυμάτων, κινηματογραφικών εταιριών), συλλεκτών και των οικογενειών τους.

Κάθε βιογραφία συμπληρώνεται από μια βιβλιογραφία έργων αναφοράς στον «βίο και την πολιτεία» των εννέα ηθοποιών που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο νεοελληνικό θεατρικό σανίδι.  

Περισσότερα στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 10 Ιανουαρίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.