Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων», Κ* Επιχειρείν, περιοδικό «Κ», Ταξίδια

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων», Κ* Επιχειρείν, περιοδικό «Κ», Ταξίδια

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζορτζ Όργουελ, Η φάρμα των ζώων

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων»,  Κ* Επιχειρείν, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-1

Ένα αλληγορικό έργο του Τζορτζ Όργουελ, το οποίο έχει ως θέμα το σοβιετικό καθεστώς την εποχή του Στάλιν, γράφτηκε την περίοδο που η ΕΣΣΔ βρισκόταν στο στρατόπεδο των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1943-44) αλλά κυκλοφόρησε το 1945 – όταν πλέον ο κόσμος εισερχόταν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Όργουελ ως σατιρική ιστορία που καυτηριάζει το σταλινικό καθεστώς κι έχει περιληφθεί στις κορυφαίες αγγλικές νουβέλες όλων των  εποχών.

Οι κύριες μορφές του –ο γερο-Μέιτζορ, ο Ναπολέων, ο Σνόουμπολ, ο κύριος Τζόουνς κ.ά.- παραπέμπουν ευθέως σε προσωπικότητες της ρωσικής ιστορίας (αντίστοιχα, Λένιν, Στάλιν, Τρότσκι, τσάρος Νικόλαος), η δε πλοκή του «αφηγείται» την εξέλιξη της Ρωσικής Επανάστασης του 1917: τις ελπίδες που γέννησε, αλλά και την πορεία που οδήγησε στην εδραίωση του σταλινικού καθεστώτος.

Στην παρούσα πρωτότυπα εικονογραφημένη έκδοση περιλαμβάνεται και ο πρόλογος του Όργουελ περί ελευθερίας του Τύπου, ο οποίος είχε προταθεί από τον συγγραφέα αλλά δεν είχε περιληφθεί στην πρώτη έκδοση της Φάρμας.

Αυτή την Κυριακή μαζί με την «Καθημερινή»

 

Κ* Επιχειρείν

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων»,  Κ* Επιχειρείν, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-2

Η ετήσια συλλεκτική οικονομική έκδοση της «Καθημερινής» χαρτογραφεί ένα δύσκολο 2020 και αποτυπώνει τις προκλήσεις για ένα καλύτερο 2021.

Μια μοναδική «έκδοση βιβλιοθήκης» που αποτιμά τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και στις επιχειρήσεις και αναδεικνύει τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.

Δεκαεπτά προσωπικότητες-κλειδιά στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την επόμενη μέρα, έξι αναλυτές μεγάλων ξένων οίκων, επτά οικονομικοί συντάκτες της «Καθημερινής» και μία μελέτη κορυφαίου ανεξάρτητου ελεγκτικού και συμβουλευτικού οίκου συμβάλλουν στη σύνθεση της εικόνας του επιχειρηματικού σκηνικού της «χρονιάς της πανδημίας» και στρέφουν το βλέμμα μπροστά, στις προκλήσεις του 2021.

Γράφουν μεταξύ άλλων οι Χρ. Πισσαρίδης, Γ. Στουρνάρας, Α. Πατέλης, Θ. Σκυλακάκης, Γ. Ρέτσος, Θ. Μιχαλόπουλος, Ν. Σταθόπουλος, Ν. Βέττας και αναλυτές διεθνών οίκων.

Αυτή την Κυριακή μαζί με την «Καθημερινή»

 

Περιοδικό «Κ»: Αξέχαστοι ηθοποιοί

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων»,  Κ* Επιχειρείν, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-3

Την επόμενη Κυριακή η «Κ» εγκαινιάζει μια νέα εκδοτική προσφορά, αφιερωμένη σε μεγάλες μορφές του ελληνικού θεάτρου του 20ου αιώνα. Σήμερα το «Κ» επιχειρεί να τους γνωρίσει ξανά μέσα από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που είτε τους γνώρισαν από κοντά, είτε πρόλαβαν να τους δουν να μεγαλουργούν πάνω στη σκηνή. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος μιλούν για την Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κυβέλη Αδριανού, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή, την  Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν.

Σας καλούμε, επίσης, να γνωρίσετε 21 νέες, πολυαναμενόμενες σειρές που αναμένουμε μέσα στο 2021 από τις μεγάλες διεθνείς τηλεοπτικές πλατφόρμες. 

Πέντε Έλληνες καλλιτέχνες της υφαντικής μιλούν στο «Κ» για την ανάγκη ένταξης της πανάρχαιας αυτής τέχνης σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, αλλά και για τη σημασία που έχει η σύμπραξη της παράδοσης με το σύγχρονο επιχειρείν.

Τέλος, το «Κ» ταξιδεύει μαζί με την Ελληνίδα σκηνοθέτη Δήμητρα Ζήρου σε μια μικροσκοπική κωμόπολη της Νορβηγικής τούντρας και συναντά τους μοναδικούς αυτόχθονες της Ευρώπης, τους Sami, που λανθασμένα αποκαλούμε «Λάπωνες».

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 10 Ιανουαρίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

Ταξίδια: Χαρτογραφικές περιπέτειες

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων»,  Κ* Επιχειρείν, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-4

Συζητάμε με τους ειδικούς για την αναγέννηση της χαρτογραφίας και την ψηφιακή επανάσταση των δύο G (GPS-GIS), σταχυολογούμε χάρτες που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τον κόσμο (από τη νωπογραφία της Θήρας έως το Google Earth), πληκτρολογούμε τη λέξη “χάρτης” σε μηχανές αναζήτησης για να διαπιστώσουμε ότι το ίντερνετ κυριολεκτικά λατρεύει τη χαρτογραφία και, τέλος, ανακαλύπτουμε μικρά αντικείμενα που μας ταξιδεύουν ακόμα και από το σπίτι. 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 10 Ιανουαρίου με την Καθημερινή της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή