Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Μαρίκα Κοτοπούλη, περιοδικό «Κ», Ταξίδια

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Μαρίκα Κοτοπούλη, περιοδικό «Κ», Ταξίδια

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί Θεάτρου – Μαρίκα Κοτοπούλη

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Μαρίκα Κοτοπούλη, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-1

Η Καθημερινή ανάβει τα φώτα της ράμπας και στρέφει τον προβολέα της σε εμβληματικές προσωπικότητες που έγραψαν την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τώρα «πρωταγωνιστούν» στη συλλεκτική σειρά με βιογραφίες μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών του θεάτρου, οι οποίες υπογράφονται από τον Μάκη Δελαπόρτα. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα συνολικής παρουσίασης των κυριότερων μορφών του νεοελληνικού θεάτρου.

Οι πολυσέλιδες και καλαίσθητες εκδόσεις ξεναγούν τον αναγνώστη από τα παρασκήνια της προσωπικής ζωής κάθε ηθοποιού στη σκηνή του καλλιτεχνικού του μύθου, και από τις πρόβες στις παραστάσεις του, που καθεμιά αποτέλεσε γεγονός για την εποχή της.

Οι βιογραφίες διατρέχουν σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του ελληνικού θεάτρου στη διάρκεια του 20ού αιώνα, αποτυπώνοντας παράλληλα το κλίμα της εκάστοτε ιστορικής περιόδου.

Κάθε τόμος περιλαμβάνει την αφηγηματικά γραμμένη βιογραφία των ηθοποιών, μαζί με τη θεατρογραφία και τη φιλμογραφία τους, και εμπλουτίζεται από άγνωστα περιστατικά, αποκαλυπτικά ντοκουμέντα της εποχής, δημοσιεύματα εφημερίδων, χαρακτηριστικές θεατρικές κριτικές, προσωπικές σημειώσεις και αποσπάσματα της δημόσιας και ιδιωτικής αλληλογραφίας τους. 

Τα κείμενα συνοδεύονται από εντυπωσιακό, πλούσιο και σπάνιο εικονογραφικό υλικό, το οποίο αντλήθηκε από τα αρχεία πολιτιστικών φορέων (θεατρικών μουσείων ή ιδρυμάτων, κινηματογραφικών εταιριών), συλλεκτών και των οικογενειών τους. 

Κάθε βιογραφία συμπληρώνεται από μια βιβλιογραφία έργων αναφοράς στον «βίο και την πολιτεία» των εννέα ηθοποιών που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο νεοελληνικό θεατρικό σανίδι. 

Αυτήν την Κυριακή η βιογραφία της θρυλικής Μαρίκας Κοτοπούλη. Η πολυτάραχη ζωή της και η θρησκευτική προσήλωσή της στη θεατρική τέχνη. Η πρωτοπόρος και αναμορφώτρια του νεοελληνικού θεάτρου. Η προικισμένη καλλιτέχνης που ζωντάνεψε την αρχαία τραγωδία.

 

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

 

Περιοδικό «Κ»: Το δικό μας αντίο στον Τραμπ

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Μαρίκα Κοτοπούλη, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-2

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» συναντάμε τον ελληνικής καταγωγής φωτορεπόρτερ Τάσο Κατοπόδη ο οποίος κατέγραψε με τον φακό του ολόκληρη την θητεία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου με τελευταίο σταθμό την άλωση του Καπιτωλίου από τους εξαγριωμένους οπαδούς του. «Έχω καλύψει διαδηλώσεις, συχνά βίαιες σε δρόμους και σε γειτονιές, αλλά αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο είναι απολύτως πρωτοφανές», λέει ανάμεσα σε πολλά άλλα ο Τάσος Κατοπόδης ο οποίος βλέπει τα τελευταία χρόνια την καριέρα του να απογειώνεται.

Το «Κ» ταξιδεύει στη Δωροθέα Πέλλας  και συναντά ένα φαντασμαγορικό θέαμα της φύσης μέσα από την μαγική ιεροτελεστία της συγκομιδής των πράσων. Ξεκινώντας το ταξίδι του από τη Μικρά Ασία, ένας σπόρος πράσου έμελλε να δέσει στη γη ενός αγροτικού χωριού στη σκιά του Πάικου και του Βόρα, εμπλουτίζοντας την κουλτούρα του.   

Καταγράφουμε, επίσης, το σεξουαλικό σκάνδαλο με θύτη τον ακαδημαϊκό, διανοούμενο και πρώην ευρωβουλευτή Ολιβιέ Ντουαμέλ που κλονίζει αυτές τις μέρες το Παρίσι και χτυπάει το γαλλικό κατεστημένο στην καρδιά του.

Διαβάζουμε ακόμα την πολυσυζητημένη αυτοβιογραφία του Γούντι Άλεν όπου ο διάσημος Νεοϋορκέζος δημιουργός γράφει για όλα και για… τίποτα, για έναν κόφτη λαχανικών και το #MeToo, για τις ταινίες του που δεν του αρέσουν, για τον Φελίνι και τους γονείς του, για το μπέιζμπολ, τον Χέμινγουεϊ και τις δασκάλες του στο σχολείο. 

 

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 17 Ιανουαρίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

Ταξίδια: Ταξίδια στον κόσμο για το 2021

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Μαρίκα Κοτοπούλη, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-3

Οι αναγνώστες των New York Times μας προτείνουν προορισμούς για να φτιάξουμε την ταξιδιωτική λίστα της φετινής χρονιάς και μας ταξιδεύουν σε μέρη που υπό άλλες συνθήκες, ίσως, δεν επιλέγαμε – πιο προσωπικά, πιο ταπεινά, ακόμα και πολύ επικίνδυνα. Είκοσι από τους 52 συνολικά προορισμούς, ανάμεσά τους Ισπανία, Κολομβία, Ιράν, Ισλανδία, Παραγουάη, Σενεγάλη, Ελλάδα, φιλοξενούμε αυτή την Κυριακή στα Ταξίδια. 

 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 17 Ιανουαρίου με την Καθημερινή της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή