Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί Θεάτρου

Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί Θεάτρου

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατίνα Παξινού. Ένας θεατρικός μύθος, που κατέκτησε σκηνές και οθόνες επί μισό αιώνα περίπου. Το υποκριτικό της ταλέντο ανεπανάληπτο· η τεχνική, η μόρφωση και οι μουσικές σπουδές της μοναδικές για την εποχή της.

Στη σκηνή «δημιουργούσε» μ’ έναν τρόπο που δεν χωρούσε ανάλυση, μελέτη και κριτική, αλλά μόνο θαυμασμό. Ηθοποιός ψυχής, ερμήνευε τους ρόλους που επέλεγε με αρμονία, αξιοθαύμαστη εσωτερικότητα και συναισθηματικό πάθος.

Ήταν η πρώτη που πάτησε στα ιερά χώματα της Επιδαύρου, ύστερα από σιγή αιώνων, η πρώτη που έπαιξε μετά από χρόνια στο Ηρώδειο και η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της σε ταινία του Χόλιγουντ.

Το Εθνικό Θέατρο θα συμπορευθεί μαζί της, από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής του, δημιουργώντας ιστορικές παραστάσεις, με έργα κλασικά του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Η διαδρομή της στην αρχαία τραγωδία, της χάρισε τη φήμη της κορυφαίας τραγωδού, μια φήμη που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

Αστείρευτη η Παξινού, χάρισε επίσης ζωή και άλλη διάσταση σε κλασικούς ρόλους, όπως Μπερνάρντα Άλμπα, κυρία Άλβινγκ, Έντα Γκάμπλερ, Λαίδη Μάκβεθ, πλουτίζοντάς τες και τοποθετώντας τες επάξια δίπλα στην Εκάβη, την Ηλέκτρα, την Κλυταιμνήστρα και τη Μήδεια.

 

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή