Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Κατίνα Παξινού, περιοδικό «Κ», Ταξίδια

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Κατίνα Παξινού, περιοδικό «Κ», Ταξίδια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί Θεάτρου – Κατίνα Παξινού

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Κατίνα Παξινού, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-1

Κατίνα Παξινού. Ένας θεατρικός μύθος, που κατέκτησε σκηνές και οθόνες επί μισό αιώνα περίπου. Το υποκριτικό της ταλέντο ανεπανάληπτο· η τεχνική, η μόρφωση και οι μουσικές σπουδές της μοναδικές για την εποχή της.

Στη σκηνή «δημιουργούσε» μ’ έναν τρόπο που δεν χωρούσε ανάλυση, μελέτη και κριτική, αλλά μόνο θαυμασμό. Ηθοποιός ψυχής, ερμήνευε τους ρόλους που επέλεγε με αρμονία, αξιοθαύμαστη εσωτερικότητα και συναισθηματικό πάθος.

Ήταν η πρώτη που πάτησε στα ιερά χώματα της Επιδαύρου, ύστερα από σιγή αιώνων, η πρώτη που έπαιξε μετά από χρόνια στο Ηρώδειο και η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της σε ταινία του Χόλιγουντ.

Το Εθνικό Θέατρο θα συμπορευθεί μαζί της, από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής του, δημιουργώντας ιστορικές παραστάσεις, με έργα κλασικά του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Η διαδρομή της στην αρχαία τραγωδία, της χάρισε τη φήμη της κορυφαίας τραγωδού, μια φήμη που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

Αστείρευτη η Παξινού, χάρισε επίσης ζωή και άλλη διάσταση σε κλασικούς ρόλους, όπως Μπερνάρντα Άλμπα, κυρία Άλβινγκ, Έντα Γκάμπλερ, Λαίδη Μάκβεθ, πλουτίζοντάς τες και τοποθετώντας τες επάξια δίπλα στην Εκάβη, την Ηλέκτρα, την Κλυταιμνήστρα και τη Μήδεια. 

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

 

Περιοδικό «Κ»: Στη νέα Εθνική Πινακοθήκη

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Κατίνα Παξινού, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-2

Δύο μήνες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της με την μεγάλη επετειακή έκθεση για το 1821 το «Κ» μπαίνει στο πληθωρικό εργοτάξιο. Ο φακός του «Κ» σας μεταφέρει στη νέα εποχή της κιβωτού της νεοελληνικής τέχνης καθώς οι ωφέλιμοι χώροι υπερδιπλασιάζονται, το μουσείο αποκτά αίθουσα περιοδικών εκθέσεων σχεδόν 2000 τετραγωνικών μέτρων, αμφιθέατρο, αποθηκευτικούς χώρους για 10.000 έργα, δηλαδή συντελείται μια μικρή επανάσταση. 

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης αποκαλύπτει στο «Κ» το νέο στρατηγικό πλάνο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας στην μετά covid εποχή. Τον ρωτήσαμε όσα ελπίζουμε θα ρωτούσε κάθε Έλληνας που αναγνωρίζει στον τουρισμό την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί.

Πάρτι, πρωτοπορία, μελαγχολία: Πόσο θα μοιάζει η επόμενη μέρα της πανδημίας με όσα έζησε ο κόσμος μετά την ισπανική γρίπη πριν από ακριβώς έναν αιώνα; Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στην πανδημία εκείνη και την πανδημία του κορωνοϊού που οδηγούν στην υπόθεση ότι τα χρόνια που έρχονται θα μοιάζουν με τα χρόνια της δεκαετίας του 1920. Θα είναι όμως έτσι;

Επιστήμονες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες. Οι νεαροί Ρομά στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης σπουδάζουν, δημιουργούν και αναρωτιούνται γιατί κάποιοι συνεχίζουν να τους κοιτάνε με στραβό μάτι.


Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 24 Ιανουαρίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

Ταξίδια: Η κατάκτηση του ανέφικτου

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Κατίνα Παξινού, περιοδικό «Κ», Ταξίδια-3

Το χρονικό της επικής ανάβασης χειμώνα στο Κ2, το δεύτερο ψηλότερο βουνό μετά το Έβερεστ, που κατάφερε μια ομάδα Νεπαλέζων/Σέρπα. Ο λαός που ζει στα βουνά των Ιμαλαϊων και έχει συνδέσει το όνομά του με τις ορειβατικές αποστολές των Δυτικών. Ο Αντώνης Συκάρης, ο ορειβάτης των 133 κορυφών, ο οποίος βρίσκεται στην κατασκήνωση βάσης για εγκλιματισμό, μας μεταφέρει το κλίμα πριν ξεκινήσει την προσπάθεια για την ίδια κορυφή. 

 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 24 Ιανουαρίου με την Καθημερινή της Κυριακής

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή