Στο νέο τεύχος του «Κ»: Μπορεί η ζωή να αρχίζει στα 78;

Στο νέο τεύχος του «Κ»: Μπορεί η ζωή να αρχίζει στα 78;

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φοβάμαι ότι θα σας απογοητεύσω. Η άποψή μου για τους ανθρώπους βασίζεται μόνο στις πράξεις τους. Όλα τα άλλα δεδομένα παραπέμπουν σε ελπίδες ή σε φόβους μας. Περιμένω λοιπόν να δω πώς θα κινηθεί ο νεοεκλεγείς. Προσωπικά εύχομαι η πείρα ζωής να του είναι χρήσιμη».

Η Άννα Ποταμιάνου, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και διδάσκουσα ψυχαναλύτρια της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, χωρίς να έχει τίποτα να αποδείξει στα 90 της, μοιράζεται μαζί μας τη σοφία της ηλικίας της αλλά και μιας μακράς επαγγελματικής διαδρομής που είχε (και εξακολουθεί να έχει) στο κέντρο της το αίνιγμα της ανθρώπινης ψυχής. Ξέρει από πρώτο χέρι ότι η ηλικία είναι μία ακόμα βιολογική παράμετρος. Καθόλου ασήμαντη, αλλά όχι και η μόνη. Αν όμως εστιάσουμε στα δημογραφικά δεδομένα, είναι σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακά. Στην απογραφή του 1991 είχαν καταγραφεί 310.322 Έλληνες και Ελληνίδες άνω των 80 ετών. Είκοσι χρόνια μετά (2011), ο ίδιος αριθμός έχει εκτοξευθεί στους 583.334. Φέτος θα δούμε πόσο ακόμα πιο μακριά έχουμε φτάσει.

Με αφορμή την ορκωμοσία του γηραιότερου Αμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, ρωτήσαμε πέντε Έλληνες και Ελληνίδες που ανήκουν στην ίδια γενιά με τον Τζο Μπάιντεν τι ελπίζουν, τι φοβούνται και τι τους δίδαξε η δική τους πορεία προς την ωριμότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 31 Ιανουαρίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή