Ο «Γαστρονόμος» μάς συστήνει τα τσιγγάνικα μαγειρέματα!

Ο «Γαστρονόμος» μάς συστήνει τα τσιγγάνικα μαγειρέματα!

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «Γαστρονόμο» Φεβρουαρίου κάνουμε ένα μεγάλο βήμα σε μαγειρικούς δρόμους που κανένας δεν είχε διαβεί πριν. Αποκλειστικά σε εμάς άνοιξαν οι πόρτες της ελληνικής τσιγγάνικης κουζίνας, όπου μας περίμενε μια υποδοχή γεμάτη έκπληξη, ενθουσιασμό και υπερηφάνεια. Δυναμικές Ελληνίδες Τσιγγάνες από τη Ρομά κοινότητα της Αμαλιάδας μάς έβαλαν στα σπίτια, στις κουζίνες και στις αυλές τους, μοιράστηκαν τις προγονικές πατροπαράδοτες συνταγές που έφεραν οι γιαγιάδες τους από τον τόπο καταγωγής τους, την Κωνσταντινούπολη, και ετοίμασαν για μας ένα μεγάλο, πολύχρωμο, φιλόξενο τραπέζι με ρομανέ χαμάτα: τσιγγάνικα μαγειρέματα.

Μαστόρικες πίτες, τελετουργικά ψωμιά και περίτεχνα μαγειρέματα που ξαφνιάζουν με την τεχνική και τη νοστιμιά τους, πασπαλισμένα με τη φλογερή τσιγγάνικη αγάπη για τα πικάντικα μπαχαρικά και με αληθινή λατρεία για τα ζωηρά χρώματα, συνθέτουν τραπέζια πληθωρικά, ζωντανά και σπουδαία.

Καλεσμένοι στα σπίτια τους, ακούσαμε τις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων τους όταν άφησαν την Πόλη, που τόσο αγαπούσαν και η οποία ήταν για αιώνες η πατρίδα τους, για να ξεκινήσουν τη δύσκολη ζωή στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα.

Γνωρίσαμε τα έθιμά τους, ένα πολύχρωμο «υφαντό» από παμπάλαιες τσιγγάνικες και πολίτικες παραδόσεις και συνήθειες, τις οποίες κουβαλούν περήφανα και διαφυλάσσουν με αφοσίωση εδώ και γενιές, και τις παρουσιάζουμε μία προς μία, με τα ονόματα, τις ιστορίες και τις ερμηνείες τους.

Κοιτάζοντας όχι μόνο μπροστά, αλλά και γύρω του, ο «Γαστρονόμος» αναζήτησε, μέσα από το φαγητό, την ιστορία των Ελλήνων Ρομά όπως πραγματικά είναι. Μέσα από κείμενα-έκπληξη για την κοινωνία και την ιστορία τους, γινόμαστε κοινωνοί ενός πολιτισμού που παύει πια να είναι άγνωστος, γίνεται οικείος και γνώριμος σαν παλιός φίλος. 

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή