Με την «Κ»: Έτρωγαν οι Έλληνες κρεμ μπριλέ λίγο πριν την Επανάσταση του ’21;

Με την «Κ»: Έτρωγαν οι Έλληνες κρεμ μπριλέ λίγο πριν την Επανάσταση του ’21;

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απάντηση θα σας εκπλήξει! Ναι! Γνώριζαν και τις κρεμ μπριλέ, και τους λουκουμάδες, και τα cheesecakes και τις γλυκές αμυγδαλόπιτες. Μπορεί τα αγαπημένα γλυκά μας να είχαν τότε ονόματα όπως «πελτές καταστατός», «ροζάδες», «τόρτα με νωπό τυρί» και «βούκα ευγενική», αλλά μην έχετε αμφιβολία ότι είναι γεύσεις οικείες και αγαπημένες, γνωστές για αιώνες, λίγο διαφορετικές από τις σημερινές τους εκδοχές, αλλά πάντα υπέροχες και απολαυστικές.

Ο Στέλιος Παρλιάρος μπήκε στο εργαστήρι του με τα χειρόγραφα του πρώτου βιβλίου μαγειρικής γραμμένο στα ελληνικά, έδωσε ζωή σε υλικά, τεχνικές, συνδυασμούς και μυστικά που έμεναν ξεχασμένα για αιώνες, και μάς παρουσιάζει τα γλυκά που ετοίμαζαν οι Ελληνες στις αγροτικές και τις αστικές κουζίνες τους στα τέλη του 18ου αιώνα.

Διαλέγει νόστιμα αχλάδια και τα κλείνει σε χειροποίητα, τραγανά βουτυρένια φύλλα, φτιάχνει βελούδινο πελτέ από νισεστέ αρωματισμένο με κανέλα, τηγανίζει αφράτους λουκουμάδες τυλιγμένους μα κανελοζάχαρη, ψήνει μια πλούσια κρέμα με γάλα και αυγά γεμάτη ευωδιά πορτοκαλιών και τριαντάφυλλου, ζυμώνει μια υπέροχη, ζουμερή και μαστιχωτή αμυγδαλόπιτα και μας δείχνει πώς έφτιαχναν μυρωδάτο cheesecake με εκλεκτό νωπό τυρί πρόγονοί μας του 18ου αιώνα!

Αναπάντεχοι συνδυασμοί, διαλεχτές πρώτες ύλες, απίθανα αρώματα και τεχνικές από κάθε γωνιά της Δύσης και της Ανατολής, παντρεύονται σε γλυκίσματα που φέρνουν στο σήμερα τις γαστρονομικές συνήθειες της χώρας μας, μία ανάσα πριν από την Επανάσταση του 1821.

Ο Γαστρονόμος Μαρτίου, είναι ιστορικός!

Με την «Κ»: Έτρωγαν οι Έλληνες κρεμ μπριλέ λίγο πριν την Επανάσταση του ’21;-1

Εκτάκτως σήμερα με την Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή