Εκτάκτως το Σάββατο 13/03 με την «Κ»: Γαστρονόμος, Αλέξης Μινωτής, ΒΙΠΕΡ, περιοδικό «Κ», Ταξίδια

Εκτάκτως το Σάββατο 13/03 με την «Κ»: Γαστρονόμος, Αλέξης Μινωτής, ΒΙΠΕΡ, περιοδικό «Κ», Ταξίδια

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαστρονόμος: Τι τρώγαμε στην Ελλάδα λίγο πριν από το 1821;

Εκτάκτως το Σάββατο 13/03 με την «Κ»: Γαστρονόμος, Αλέξης Μινωτής, ΒΙΠΕΡ,  περιοδικό «Κ», Ταξίδια-1

Για πρώτη φορά έρχεται στο φως ο παλαιότερος Οδηγός Μαγειρικής γραμμένος στα τέλη του 18ου αιώνα σε ελληνικό έδαφος! Ένας γαστρονομικός θησαυρός με περισσότερες από 600 χειρόγραφες συνταγές με εκπληκτικούς συνδυασμούς, αναπάντεχα υλικά, αξιοθαύμαστα μυστικά και μαγειρικές τεχνικές που έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα χάρη στον καθηγητή Παλαιογραφίας Αγαμέμνονα Τσελίκα που τις κατέγραψε και τις παραδίδει αποκλειστικά στον Γαστρονόμο και όλους τους αναγνώστες του.

Διαλέξαμε προσεκτικά 60 εκπληκτικά πιάτα της εποχής και τις αναθέσαμε στους καλύτερους Ελληνες σεφ που τις ετοίμασαν με ενθουσιασμό και έκπληξη για την άφθαστη νοστιμιά τους: πίτες, φρικασέ, στουφάτα κρεατικά, κυνήγι και ψάρια όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί, λαχανικά σε πλούσιους ζωμούς και θαλασσινά σε καταπληκτικές μαγειρικές τεχνικές! Πιάτα νηστίσιμα που θα αναζωογονήσουν για πάντα το σαρακοστιανό μας τραπέζι, πιάτα με υλικά της φύσης, μαγειρεμένα μέσα στο δάσος, ένα ολόκληρο κάλεσμα σε ένα αρχοντικό χωριάτικο τραπέζι, μια σπάνια συλλογή με αυγομαγειρέματα που ξαφνιάζουν με την πρωτοτυπία τους, σπέσιαλ συνταγές που δεν περιμέναμε ποτέ ότι έχουν γραφτεί σε ελληνικό έδαφος, γλυκίσματα με χαρακτήρα ευρωπαϊκό αλλά και ανατολίτικο.

Και μαζί 10 μοναδικές συνταγές, κλασικές και διαχρονικές, που συνεχίζουμε να φτιάχνουμε και σήμερα αλλά που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη τεχνική τους και αποδεικνύουν την αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.

Ένας οδηγός μαγειρικής που πατά με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή και θα αλλάξει για πάντα την εικόνα της ελληνικής μαγειρικής.

Έκπληξη! Ετοιμαστείτε για μια ελληνική κουζίνα χωρίς ντομάτες και κοκκινιστά και χωρίς πατάτες, αφού αυτά τα προϊόντα δεν ήταν καν γνωστά στην Ελλάδα!

Ο Γαστρονόμος Μαρτίου είναι ένα τεύχος ιστορικό! 

Εκτάκτως το Σάββατο 13 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή»

 

Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί Θεάτρου – Αλέξης Μινωτής

Εκτάκτως το Σάββατο 13/03 με την «Κ»: Γαστρονόμος, Αλέξης Μινωτής, ΒΙΠΕΡ,  περιοδικό «Κ», Ταξίδια-2

Η ιστορία του ελληνικού θεάτρου, στη διάρκεια του 20ού αιώνα, είναι συνδεδεμένη με τον βίο και την πολιτεία του Αλέξη Μινωτή. Αυτού του σπουδαίου Κρητικού ηθοποιού, του διανοούμενου σκηνοθέτη, του πνευματικού αναμορφωτή.

Από τα πρώτα χρόνια της θητείας του στο θέατρο, όταν γνώρισε τον Βεάκη και συνεργάστηκε με την Κοτοπούλη, κολύμπησε στα βαθιά νερά της τέχνης. Ακούραστος, μεθοδικός, προσηλωμένος στους στόχους του. Κατάφερε το σώμα του να γίνει το τέλειο όργανο έκφρασης και η φωνή του να σαγηνεύει το θεατρόφιλο κοινό στην Επίδαυρο ‒στον «ιερό ναό» του, όπως έλεγε‒, στο Ηρώδειο, στους Δελφούς και σε όλο τον κόσμο, παίζοντας τον Οιδίποδα, τον Προμηθέα, τον Φιλοκτήτη.

Είχε πάθος για την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, αλλά και για την Κατίνα Παξινού, που υπήρξε η μούσα του, η συνοδοιπόρος του στη σαρανταπεντάχρονη κοινή διαδρομή τους στο θέατρο και τη ζωή.

Έζησε περιπετειώδη ζωή, εντός και εκτός συνόρων, έπαιξε σε σημαντικές χολιγουντιανές ταινίες και αξιώθηκε να σκηνοθετήσει την Κάλλας, και στα νιάτα του να γνωρίσει δύο μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες, τον Καβάφη και τον Καζαντζάκη.

Επίσης, υπήρξε αυθεντικός και χαρισματικός ενσαρκωτής των σημαντικότερων θεατρικών ηρώων του παγκόσμιου ρεπερτόριου. Ιστορικές έχουν μείνει οι ερμηνείες του στον Άμλετ του Σαίξπηρ, στον Πέερ Γκυντ του Ίψεν και στον Πατέρα του Στρίντμπεργκ, στο πλαίσιο του αγαπημένου του Εθνικού Θεάτρου, που επί πολλά χρόνια κράτησε ψηλά τη σημαία του.

Εκτάκτως το Σάββατο 13 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή»

 

Τα αστυνομικά ΒΙΠΕΡ τώρα με την «Καθημερινή»

Εκτάκτως το Σάββατο 13/03 με την «Κ»: Γαστρονόμος, Αλέξης Μινωτής, ΒΙΠΕΡ,  περιοδικό «Κ», Ταξίδια-3

Εκτάκτως το Σάββατο 13 Μαρτίου: «Ο θάνατος ήλθε τη νύχτα», Ερλ Στάνλεϋ Γκάρντνερ

«Συμβαίνει τίποτα εκεί μέσα;»

Η φωνή της κυρίας Άντριαν ακούστηκε δυνατή μέσα στη νύχτα. Μα δεν πήρε απάντηση.

Βρισκόταν απ’ έξω και δεν μπορούσε να δει τίποτα μέσα στο δωμάτιο. Υπήρχε όμως μια τρύπα στο παράθυρο και κομμάτια από το σπασμένο τζάμι βρίσκονταν πεταγμένα χάμω.

Η κυρία Άντριαν έκανε τον γύρω του σπιτιού και σταμάτησε  στην πίσω πόρτα.

– Καρλόττα! Φώναξε. Καρλόττα!… Άρθουρ!…

Και πάλι δεν πήρε καμμιά απάντηση. Αποφασιστικά, άνοιξε τότε την πόρτα και μπήκε στο δωμάτιο, που έμοιαζε να είναι σαλόνι και κρεβατοκάμαρα μαζί.  Το πάτωμα ήταν γεμάτο σπασμένα γυαλιά.  Και ο Άρθουρ Κάσιγκ ήταν νεκρός. Το αίμα είχε λερώσει το πουκάμισό του.

Χυμένη πούδρα και μια ανοιχτή πουδριέρα βρίσκονταν στα πόδια του νεκρού.

Η κυρία Άντριαν αναγνώρισε την πουδριέρα. Τη είχε χαρίσει στην κόρη της ο Άρθουρ Κάσιγκ…

Για ένα ολόκληρο λεπτό, η κυρία Άντριαν στάθηκε ακίνητη, κοιτάζοντας την πούδρα και την πουδριέρα. Έπειτα…

…Έπειτα ήρθε η σειρά του Πέρρυ Μέησον, για να αποδείξει ότι πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν.

Αυτοδίδακτος δικηγόρος, ο Ερλ Στάνλεϋ Γκάρντνερ, άσκησε αυτό το επάγγελμα επί 22 χρόνια, έγινε ωστόσο γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα και τις ιστορίες που δημοσίευε σε περιοδικά μυστηρίου και γουέστερν. Συνολικά έγραψε 144 διηγήματα και 301 νουβέλες. Ένας από τους κυριότερους χαρακτήρες που δημιούργησε στα έργα του ήταν ο δικηγόρος-ντετέκτιβ Πέρρυ Μέησον, ο οποίος εμφανίστηκε το 1933 στην Υπόθεση των βελούδινων νυχιών. Το 1952 ο Γκάρντνερ τιμήθηκε από την αμερικανική Ένωση Συγγραφέων Μυστηρίου με το βραβείο Fact Crime Edgar Award, ενώ από το 1957 και επί πολλά χρόνια στη συνέχεια η σειρά μυθιστορημάτων με ήρωα τον Μέησον μεταφέρθηκε στην τηλεόραση.

Εκτάκτως το Σάββατο 13 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή»

 

Περιοδικό «Κ»: Η ελληνική καραντίνα πέντε μετοίκων

Εκτάκτως το Σάββατο 13/03 με την «Κ»: Γαστρονόμος, Αλέξης Μινωτής, ΒΙΠΕΡ,  περιοδικό «Κ», Ταξίδια-4

Ο Γιαν, η Ζουλί, ο Aμπάς, ο Τσιχάν, η Ρακέλ ζουν τη συνθήκη της πανδημίας στην κλειστή Αθήνα, αποκλεισμένοι από τις χώρες τους, από αγαπημένους τους ανθρώπους. Κάποιοι έχασαν τις δουλειές τους ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν επαγγελματικό πεδίο για να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Κάποιοι δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν αυτή την πόλη στην κανονικότητά της. Όλοι τους βίωσαν εδώ τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας δυστοπίας. Πάντως, δεν έφυγαν. Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» πέντε μέτοικοι της Αθήνας μοιράζονται με το «Κ» την εμπειρία του lockdown στην Ελλάδα.

Επίσης σας καλούμε σε ένα συναρπαστικό φωτογραφικό οδοιπορικό στο επίκεντρο του σοβαρότερου πυρηνικού ατυχήματος μετά το Τσέρνομπιλ, με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων της Φουκουσίμα.

To «K» ξεναγήθηκε στο μεταμορφωμένο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, όπου το σύγχρονο ντιζάιν συναντάει τη λειτουργικότητα, και ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Κώστας Καμπουράκης συζητά μαζί μας για την ιδέα του γενετικού προκαθορισμού, τις επικίνδυνες παρεξηγήσεις σχετικά με την «ουσία» μας και υποστηρίζει ότι «η υπερβολική έμφαση στα γονίδια μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας». 

Μη χάσετε το νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 13 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή» της Κυριακής.

 

Ταξίδια: Γυναίκες του κόσμου

Εκτάκτως το Σάββατο 13/03 με την «Κ»: Γαστρονόμος, Αλέξης Μινωτής, ΒΙΠΕΡ,  περιοδικό «Κ», Ταξίδια-5

Οκτώ ταξιδιώτισσες, από διαφορετικούς χώρους, όπως ο αθλητισμός, η φωτογραφία, η ιατρική, η λογοτεχνία και η οικολογία, μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους από τις περιηγήσεις τους και παραδέχονται ότι η εξερεύνηση είναι το οξυγόνο τους

 

Κυκλοφορούν εκτάκτως το Σάββατο 13 Μαρτίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή