Κυριακή 28/3 με την «Κ»: Μπουμπουλίνα από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Κυριακή 28/3 με την «Κ»: Μπουμπουλίνα από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο τεύχος της σειράς των εκδόσεων που κυκλοφορούν με την «Καθημερινή», σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο, είναι αφιερωμένο στην Μπουμπουλίνα, την «επιβλητικήν  καπετάνισσαν, προ της οποίας ο άνανδρος ησχύνετο και ο ανδρείος υπεχώρει», κατά τον Ι. Φιλήμονα.

Το τεύχος,  το οποίο έντυσε με λόγο ο Βασίλης Ρώτας, παρουσιάζει την αντίδραση της μυημένης στη Φιλική Εταιρεία Μπουμπουλίνας στο ξέσπασμα της Επανάστασης, που τη βρήκε να έχει στην ιδιοκτησία της αρκετά οπλισμένα πλοία. Ένα από αυτά, ο θρυλικός «Αγαμέμνων, μια κορβέτα με 18 κανόνια.

Παρουσιάζει, επίσης, τη συμμετοχή της -με τα πλοία και τους αγωνιστές που συντηρούσε η ίδια- στις πολιορκίες των κάστρων του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς. Παρούσα και στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, μπήκε στην πόλη έφιππη μετά την άλωσή της.

«Δυνατή γυναικεία προσωπικότης, που θυμίζει την Αρτεμισία της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας», αναφέρει ο Ρώτας στο μικρό κείμενό του για τη Σπετσιώτισσα, που βρήκε άδοξο τέλος το 1825, έχοντας χάσει σε μάχη κοντά στο Άργος τον γιο της, Γιάννη.


Αυτή την Κυριακή 28 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή