Ο ελληνολάτρης διευθυντής του Λούβρου σε μια αποκλειστική συνέντευξη, στο περιοδικό «Κ» αυτήν την Κυριακή

Ο ελληνολάτρης διευθυντής του Λούβρου σε μια αποκλειστική συνέντευξη, στο περιοδικό «Κ» αυτήν την Κυριακή

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια στιγμή στην ηλικία των 11, ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ έμαθε ότι θα επισκεπτόταν το μουσείο του Λούβρου με τους συμμαθητές του. Τα νέα της εκπαιδευτικής εκδρομής τον άφησαν σχετικά αδιάφορο, άλλωστε η εμπειρία του από μουσεία ήταν μέχρι τότε ελάχιστη.

«Ζούσα σε ένα παριζιάνικο προάστιο, σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπήρχε τίποτα παλιό. Όταν φτάσαμε στο μουσείο, βρέθηκα απέναντι από τη Νίκη της Σαμοθράκης. Ήταν ένα σοκ. Έμεινα συγκλονισμένος από αυτή την ομορφιά που ερχόταν από το βάθος των αιώνων. Η κλίση μου προς την αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης γεννήθηκε ακριβώς εκεί, εντελώς απροσδόκητα. Αυτή η επίσκεψη στο Λούβρο άλλαξε τη ζωή μου», θυμάται σήμερα.

Χρόνια αργότερα, ο Μαρτινέζ επέστρεψε στο πιο επιβλητικό κτίριο της Δεξιάς Όχθης. Αρχικά ως φοιτητής στη Σχολή του Λούβρου και αργότερα ως επιμελητής αλλά και διευθυντής των ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών συλλογών του μουσείου. Το 2013, ο αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Μαρτινέζ διορίστηκε πρόεδρος-διευθυντής του Λούβρου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ζαν-Λικ Μαρτινέζ στο νέο, πολυσέλιδο συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 4 Απριλίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή