Κυριακή 11/4 με την «Καθημερινή»: Κανάρης ο πυρπολητής από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Κυριακή 11/4 με την «Καθημερινή»: Κανάρης ο πυρπολητής από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάρτιος 1822. Η Χίος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης. Στο νησί φτάνουν αγωνιστές και από τη Σάμο.

Η αντίδραση του σουλτάνου άμεση. Σχεδόν όλος ο τουρκικός στόλος φτάνει στη Χίο, στην οποία αποβιβάζονται 7.000 στρατιώτες. Ανυπεράσπιστοι –καθώς εν τω μεταξύ οι Σαμιώτες είχαν αποχωρήσει– οι περίπου 100.000 κάτοικοι του νησιού θα πέσουν θύματα αγριοτήτων που θα συγκλονίσουν το πανελλήνιο και την Ευρώπη.

Λίγες ημέρες αργότερα, τη νύχτα της 6ης Ιουνίου, ένας τολμηρός Ψαριανός, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, θα εκδικηθεί την καταστροφή της Χίου, μέσα στο λιμάνι της: το πυρπολικό του θα κολλήσει στη ναυαρχίδα του σφαγέα της Χίου, Καρά Αλή, στην οποία βρίσκονταν εκατοντάδες αξιωματικοί και άνδρες του οθωμανικού στόλου για να εορτάσουν το Μπαϊράμι. Η ναυαρχίδα θα ανατιναχτεί και περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι θα βρουν τον θάνατο – μαζί και ο ναύαρχος του οθωμανικού στόλου, Καρά Αλής.

Τα δύο αυτά γεγονότα –από τα πλέον εμβληματικά της Ελληνικής Επανάστασης– παρουσιάζονται από το τέταρτο τεύχος «Κλασικών Εικονογραφημένων» που κυκλοφορεί με την «Καθημερινή», σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο.

Το τεύχος έντυσε με λόγο ο Βασίλης Ρώτας.

Αυτή την Κυριακή 11 Απριλίου μαζί με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή