Κυριακή 18/4 με την «Καθημερινή»: Ο «Γαστρονόμος» κάνει Πάσχα στον Μοριά

Κυριακή 18/4 με την «Καθημερινή»: Ο «Γαστρονόμος» κάνει Πάσχα στον Μοριά

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τεύχος Απριλίου του «Γαστρονόμου», που κυκλοφορεί στις 18/4 με την «Καθημερινή», περνάμε «το αυλάκι» και διανύουμε την Πελοπόννησο απ’ άκρη σ’ άκρη για να καταγράψουμε την πλούσια ανοιξιάτικη και πασχαλινή κουζίνα της.

Σε ένα πυκνό οδοιπορικό 10 ημερών ανεβήκαμε σε βουνά κι αγναντέψαμε 4 θάλασσες, μπήκαμε σε καστροπολιτείες, σε χωριατόσπιτα κι αυλές και μάθαμε τον Μοριά από πρώτο χέρι. Τι παράγει, τι μαγειρεύει και πώς το μαγειρεύει. Συλλέξαμε συνταγές σπαρταριστές, ανθεκτικές στον χρόνο, που σιγοβράζουν ακόμα στις κατσαρόλες των ντόπιων, κειμήλια που πρέπει να διασωθούν.

Στα 6 ψηλότερα βουνά της Πελοποννήσου μαγειρέψαμε με δεκάδες φιλόξενους ανθρώπους και ανακαλύψαμε ότι σε αυτόν τον τόπο επιβιώνει ζώσα και σπαραριστή η γεύση της παλιάς Ελλάδας. Για πρώτη φορά δοκιμάσαμε γαλατόπιτα αρμυρή, μάθαμε πώς φτιάχνονται οι κουλούρες με τη βαρελίσια φέτα και τα γιαπράκια με κατσικάκι τσαπαριστό, και γευτήκαμε μέλι «ελάτης βανίλια Μαινάλου» κατευθείαν από την πηγή.  

Στον βράχο της Μονεμβασιάς συναντήσαμε 4 καταξιωμένους, περήφανους Πελοποννήσιους σεφ, τσουγκρίσαμε αυγά και ήπιαμε γλυκό Μαλβαζία οίνο στα σοκάκια της πανέμορφης καστροπολιτείας. Μας διηγήθηκαν την ιστορία της μπαζίνας με σφέλα και μαύρη σταφίδα, ετοίμασαν μεσσηνιακό χούμους με ροβίτσα, τύλιξαν γαρδουμπάκια λεμονοριγανάτα, κι ένα έξοχο κατσικίσιο μπούτι με αγκινάρες και φρέσκια ρίγανη με συνταγή από την Έξω Μάνη.

Εμπνευσμένος από την ιστορία της σταφίδας και του σταφιδίτη οίνου, ο Χριστόφορος Πέσκιας μαγείρεψε μέσα σε ένα από τα πρώτα τσιμεντένια οινοποιεία των αρχών του 20ου αιώνα, ένα σερί από δημιουργικές μπουκιές, μεζέδες για το κρασί μας που θα μπορούσαν να γίνουν η μαγιά για ένα ελληνικό μεζεδοπωλείο του μέλλοντος.

Για επιδόρπιο, ο Στέλιος Παρλιάρος εντρυφεί στο cheesecake, και μας γλυκαίνει μέσα από πέντε συνταγές του κόσμου.

Όλη η γεύση της παλιάς Ελλάδας. Ζουμερή και νόστιμη Πελοπόννησος!

Αυτή την Κυριακή, 18 Απριλίου με την «Καθημερινή»  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή