Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

• Κωδικός «Στήριξη των νέων». Σχέδιο συμμετοχής της νέας γενιάς, που έχει πληγεί σκληρά έστω και με διαφορετικούς όρους από την πανδημία, στην επιχείρηση επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και στους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης σχεδιάζει η κυβέρνηση. Εξετάζονται «κάρτα νέων» για εισιτήρια σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες και χώρους πολιτισμού, αλλά και voucher για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και δεδομένων.

• Λιγότεροι φόροι 2-2,5 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Φόρους εισοδήματος άνω των 2-2,5 δισ. ευρώ «θυσιάζει» το οικονομικό επιτελείο για να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και να σώσει θέσεις εργασίας. Ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι τα έσοδα από την φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων θα διαμορφωθούν φέτος στα 14,7 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου 1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2020, τελικά αναμένεται να κλείσουν ακόμη και κάτω από 12,5 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές φόρων αναμένεται να εκτοξευτούν από 380 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι σε πάνω από 500-600 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

• Φάκελος «Τουρκία». Η δύσκολη ισορροπία και ο παράγων Μπάιντεν. Μιλούν στην «Κ» λίγα 24ωρα πριν από την Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσιν Τατάρ. «Με την Τουρκία έχουμε κοινό αγώνα και συμφέροντα» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Τατάρ υποστηρίζοντας ότι σήμερα στο νησί υπάρχουν δυο ξεχωριστά κράτη. Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι «δεν συμφέρει κανέναν ένα ναυάγιο στην Γενεύη», υπογραμμίζοντας ότι η μόνη λύση για την Κύπρο είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

• Σε συμπληγάδες ΗΠΑ – Ρωσίας ο Ερντογάν. Στο κενό φαίνεται να πέφτουν οι εντατικές το τελευταίο διάστημα προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογαν να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και βασικούς συμμάχους του στην Ευρώπη ώστε να δώσει ανάσα στην αποσταθεροποιημένη τουρκική οικονομία. Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Αρμενίων και ο οριστικός αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 δημιουργούν μία βαριά ατμόσφαιρα στην Τουρκία με την λίρα να καταγράφει νέα σημαντική πτώση .Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα ήταν η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να απαγορεύσει επ’ αόριστον τα ταξίδια προς την Τουρκία που θα έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση στα ταξίδια Ρώσων τουριστών στη χώρα.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3
Φωτ. ΑΡ

• Ο μακρύς δρόμος της αποκατάστασης . Η «Κ» μπήκε στο Εργαστήριο Αναπνευστικής Αποκατάστασης του «Ευαγγελισμού» και μίλησε με πρώην ασθενείς COVID-19 που αγωνίζονται να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να επαναφέρουν την ποιότητα της ζωής τους. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει ασκήσεις, τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας και αποφυγής δύσπνοιας, αναπνευστική φυσιοθεραπεία, διατροφική παρακολούθηση και ψυχολογική υποστήριξη.

• Δασικοί χάρτες: αγροτική χρήση σε «γκρίζες εκτάσεις». Λύση στον γόρδιο δεσμό των δασικών χαρτών, μέσω της αγροτικής χρήσης και μόνον, εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

• Πώς συνδύασα την επιστήμη και το επιχειρείν. Στο «Γεύμα με την Κ» μιλάει η Φαίη Χριστοδούλου, μοριακή βιολόγος και συνιδρύτρια της startup Miroculus της Σίλικον Βάλεϊ. Η νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει ήδη εξασφαλίσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Είναι δημιουργός μιας καινοτόμου συσκευής για την εύκολη και αξιόπιστη εκτέλεση πρωτοκόλλων μοριακής βιολογίας ,αυτοματοποιώντας πλήρως τη διαχείριση μικροσκοπικών όγκων υγρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή