ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: Το Χάνι της Γραβιάς από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Σήμερα με την «Καθημερινή»: Το Χάνι της Γραβιάς από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Ήταν 8 Μαΐου 1821 όταν ο Ομέρ Βρυώνης, επικεφαλής δύναμης 8.000 ανδρών που κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο για να καταπνίξει τις εστίες της Επανάστασης, πέρασε από το Χάνι της Γραβιάς. Προσδοκούσε ότι εκεί θα συναντούσε τους πιστούς σε αυτούς καπεταναίους της Ρούμελης, ώστε να ενισχύσουν το εκστρατευτικό του σώμα, βρήκε όμως απέναντί του τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και άλλους 119 άνδρες, αποφασισμένους να ανακόψουν την πορεία του.

Παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τους, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των κλεισμένων στο Χάνι, οι οποίοι τη νύχτα -αντιλαμβανόμενοι ότι οι Τούρκοι θα έφερναν κανόνια- κατάφεραν να διαφύγουν. Τελικός απολογισμός μιας από τις πλέον σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης: πάνω από 300 νεκροί Τούρκοι και μόλις 6 Έλληνες. Και ένας Ομέρ Βρυώνης που, απογοητευμένος, εγκατέλειψε το σχέδιο για κάθοδο στην Πελοπόννησο και οπισθοχώρησε στην Εύβοια.

Η δράση του Οδυσσέα Ανδρούτσου πριν από αυτή την ιστορική μάχη και κυρίως σε αυτήν παρουσιάζεται στο τεύχος των «Κλασικών Εικονογραφημένων» που έντυσαν με λόγο ο Βασίλης Ρώτας και ο Ν. Καστανάκης.

Εκτάκτως τη Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου μαζί με την «Καθημερινή»