Κυριακή 16/5 με την «Καθημερνή»: Ο Παπαφλέσσας από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Κυριακή 16/5 με την «Καθημερνή»: Ο Παπαφλέσσας από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο δύσκολη για την πορεία της Επανάστασης, με τις εμφύλιες έριδες να διχάζουν τους Έλληνες αγωνιστές και αρκετούς Πελοποννήσιους πρόκριτους και οπλαρχηγούς -μεταξύ αυτών και  ο Κολοκοτρώνης- να είναι φυλακισμένοι στην Ύδρα, τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα υπό την Ιμπραήμ αποβιβάζονται στη Μεθώνη. Ήταν 12 Φεβρουαρίου 1825. Μέσα σε τρεις μήνες, έως τις 11 Μαΐου, ο Ιμπραήμ θα έχει κυριεύσει το Παλαιόκαστρο και το Νεόκαστρο, στον όρμο του Ναβαρίνου, απειλώντας όλη την Πελοπόννησο – αλλά και τον Αγώνα γενικότερα.

Υπουργός επί των Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κουντουριώτη, τότε, ο Παπαφλέσσας τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των φυλακισμένων και υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστεί η απειλή έπρεπε να δοθεί η ηγεσία των ελληνικών στρατευμάτων στον Κολοκοτρώνη.

Δεν εισακούστηκε, όμως, κι έτσι αποφάσισε να κατευθυνθεί προς τη Μεσσηνία και να αντιμετωπίσει ο ίδιος τον Ιμπραήμ. Κατά την πορεία του συγκέντρωσε αρκετούς αγωνιστές, που οχυρώθηκαν στο Μανιάκι. Στη θέα, όμως των χιλιάδων στρατιωτών του Αιγύπτιου πασά, στις 19 Μαΐου, από αυτούς πλάι στον Παπαφλέσσα θα παραμείνουν μερικές εκατοντάδες.

Η μάχη, στις 20 Μαΐου, θα είναι πολύνεκρη και ο ίδιος ο Παπαφλέσσας θα πέσει νεκρός. Μετά το τέλος της, θα τον τιμήσει ίδιος ο αντίπαλός του, ο Ιμπραήμ, θαυμάζοντας τον ηρωισμό του.

Τα γεγονότα αυτά παρουσιάζονται στο τεύχος των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» που κυκλοφορεί με την «Καθημερινή», σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο.

Αυτή την Κυριακή 16 Μαΐου μαζί με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή