Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

Κήρυγμα παντουρκισμού στα σχολικά βιβλία – Έρευνα σε βάθος πενταετίας ισραηλινού και βρετανικού ινστιτούτου: Ο παντουρκισμός, ο νεοοθωμανισμός και η παγκόσμια κυριαρχία είναι στοιχεία που έχουν εισαχθεί στα τουρκικά σχολικά βιβλία μετά το 2016, παράλληλα με την έκφραση συμπάθειας για την Αλ Κάιντα και την αποδοχή της τζιχάντ και της σαρίας, σύμφωνα με έρευνα του Ισραηλινού Ινστιτούτου Ειρήνης και Πολιτισμικής Ανεκτικότητας στη Σχολική Εκπαίδευση και του βρετανικού ερευνητικού κέντρου Henry Jackson Society.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Η δημιουργία μιας νέας εθνικής ταυτότητας με εθνικιστικά χαρακτηριστικά, και η μετατροπή σε «παρένθεση» του κοσμικού κράτους των τελευταίων εκατό ετών, προβάλλει ως κύριος στόχος του καθεστώτος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να διευρύνει την αποδοχή του στους πληθυσμούς των πιστών των μουσουλμανικών χωρών.

• Ελευθέρας σε κλειστούς χώρους οι εμβολιασμένοι και πέναλτι στους απρόθυμους:

«Κίνητρα» για την περαιτέρω προώθηση των εμβολιασμών προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση. Οσοι θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού εξετάζεται να μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα σε κλειστούς χώρους. Επίσης, υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός για υγειονομικούς και εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Οσοι αρνούνται θα τίθενται σε αναστολή ή θα τους δίδεται άδεια άνευ αποδοχών. 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

• Οι αναπλάσεις αυξάνουν τις τιμές στα ακίνητα: Τα σχέδια αναπλάσεων σε περιοχές της Αττικής, όπως οι Αμπελόκηποι και ο Βοτανικός, η απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον Υμηττό και των φυλακών από τον Κορυδαλλό και έργα υποδομής, όπως η γραμμή 4 του μετρό, πυροδοτούν αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων.

• Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ παρά τις πιέσεις. Η Νίκη Κεραμέως στην «Κ» : Οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ, με γνώμονα τον εξορθολογισμό του πανεπιστημιακού χάρτη, θα προχωρήσουν παρά τις «παραδοσιακές»πιέσεις, θέτοντας τέλος στην άκριτη μαζική ίδρυσή τους, τονίζει στην «Κ»η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

• Ο εφιάλτης επέστρεψε στη Μέση Ανατολή: Εξοστρακισμένο στο περιθώριο από την κυβέρνηση Τραμπ και τις συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και αραβικών μοναρχιών, το παλαιστινιακό πρόβλημα επέστρεψε με εκρηκτικό τρόπο στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής με τις κλιμακούμενες συγκρούσεις της τελευταίας εβδομάδας.

• Η Ε.Ε. δεν ανέχεται δύο κράτη-Ο Νίκος Αναστασιάδης στην«Κ»: Δεν μπορεί να αποφασιστεί θετική ατζέντα για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., την ώρα κατά την οποία η Αγκυρα επιμένει σε λύση δύο κρατών, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην «Κ» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

• Το κτηματολόγιο «τρέχει» εν μέσω θέρους σε Κυκλάδες και Κρήτη, σε δύο περιοχές της χώρας που είχαν χαρακτηριστεί «ορφανές». Ετσι, τον Ιούνιο εκκινεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας. Στις Κυκλάδες, η διαδικασία αφορά 21 νησιά με πάνω από 600.000 νέα δικαιώματα, ενώ στο Ρέθυμνο, που προηγείται των άλλων πόλεων της Κρήτης, περίπου 380.000 δικαιώματα. Για την κτηματογράφηση επιστρατεύεται η πιο σύγχρονη τεχνολογία.

• Οι καταναλωτές ανοίγουν τον κουμπαρά-αύξηση συναλλαγών: Οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για εκτίναξη του ελατηρίου της… κατανάλωσης ενισχύθηκαν τον Απρίλιο. Τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν αύξηση της τάξης του 20% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019. Αν και μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται πιθανόν στην άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως τμήμα των αποταμιεύσεων των προηγούμενων μηνών άρχισε να εισρέει στην αγορά.

• ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Κ»: Νιλ Φέργκιουσον, Senior fellow στο Ινστιτούτο Hoover του Πανεπιστημίου Στάνφορντ: H πανδημία σώζει την παγκοσμιοποίηση. Κατερίνα Χαρβάτη, Καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο γερμανικό Πανεπιστήμιο
Τίμπιγκεν: Η Ελλάδα ήταν μια κιβωτός ζωής. Μάικλ Λουέλιν Σμιθ, ιστορικός: Ελευθέριος Βενιζέλος: Γίγας της πολιτικής, αλλά και με λάθη.Σεμπάστιαν Εμπελ, Οικονομικός διευθυντής της TUI: Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει και την Ισπανία.

• Η μνήμη της εξωτερικής πολιτικής-Ιστορικά αρχεία του ΥΠΕΞ

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-6

• Σκληροί κακοποιοί στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά. 

• Η τραγωδία στο Μάτι και η αποποίηση ευθυνών

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-7

• Τα σχέδια της Πυραμίς για τη νέα Πίτσος

• Ιάπωνες στους δρόμους κατά των Ολυμπιακών Αγώνων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή