Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Αιγαίο – Βυζαντινοί χρόνοι», «Κ», «Αθανάσιος Διάκος».

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Αιγαίο – Βυζαντινοί χρόνοι», «Κ», «Αθανάσιος Διάκος».

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριακή 23/5 με την «Καθημερινή»: Αιγαίο – Βυζαντινοί χρόνοι. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Αιγαίο – Βυζαντινοί χρόνοι», «Κ», «Αθανάσιος Διάκος».-1

Το 324 ο Μέγας Κωνσταντίνος αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην παλαιά ελληνική αποικία του Βυζαντίου, στο σημείο όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία. Η είδηση αυτή δεν άργησε να φτάσει στα νησιά του Αιγαίου· οι νησιώτες που την άκουσαν πρώτοι στα λιμάνια και τη συζήτησαν στις αγορές δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι η απόφαση αυτή σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής που θα διαρκούσε στο Αιγαίο εννέα αιώνες – σε κάποια νησιά περισσότερους.

Το Αιγαίο βίωσε από το 324 έως το 1204 τις τελευταίες αναλαμπές του αρχαίου τρόπου ζωής, τη μετάβαση στον Μεσαίωνα και την περίοδο της μεγάλης άνθησης του βυζαντινού πολιτισμού. Μέσα από συχνά σκληρές διεργασίες, απέκτησε νέα ταυτότητα και επηρέασε τις ιστορικές εξελίξεις, χάρη στα φυσικά του πλεονεκτήματα, τους ανθρώπους του και τη στρατηγική του θέση στους θαλάσσιους δρόμους. Η βίαιη ανατροπή της Δ΄ Σταυροφορίας, το 1204, έθεσε τα περισσότερα νησιά υπό δυτική κυριαρχία και τα κατέστησε σημείο συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση.

Το Βυζάντιο είναι σήμερα «παρόν» στο Αιγαίο πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Τα περισσότερα νησιά διατηρούν τα ονόματα που χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος τον 10ο αιώνα. Οι παραδοσιακοί οικισμοί που ατενίζουμε στα ταξίδια μας έχουν σε μεγάλο βαθμό την αφετηρία τους σε εκείνους τους χρόνους. Τα κάστρα που ιδρύθηκαν τότε, εξακολουθούν να επιτηρούν τα λιμάνια και τα θαλάσσια περάσματα, έστω κάτω από βενετικό ή οθωμανικό μανδύα. Μικρές και μεγάλες εκκλησίες που λειτουργούν ακόμη, προσφέρουν ένα πανόραμα της βυζαντινής ζωγραφικής.

ΑΙΓΑΙΟ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Την Κυριακή 23 Μαΐου με την «Καθημερινή» ο δεύτερος τόμος: Βυζαντινοί Χρόνοι

 

Κυριακή 23/5 με την «Καθημερινή»: Ο Αθανάσιος Διάκος από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Αιγαίο – Βυζαντινοί χρόνοι», «Κ», «Αθανάσιος Διάκος».-2

Γεννημένος στη Φωκίδα, ο Αθανάσιος ακολούθησε τη μοναστική ζωή σε ηλικία 17 ετών και γρήγορα έγινε διάκος. Μετά από μια φιλονικία με έναν Τούρκο πασά, τον σκότωσε, εγκατέλειψε τον μοναχισμό κι έγινε κλέφτης. Αργότερα βρέθηκε πλάι στον Αλή πασά, έγινε αρματολός και πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Η έναρξη της Επανάστασης τον βρίσκει επικεφαλή ομάδας κλεφτών και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου του 1821 ήταν παρών στην κατάληψη του κάστρου της Λιβαδειάς, αλλά είκοσι ημέρες αργότερα, αυτός και άλλοι οπλαρχηγοί της Ρούμελης αντιμετώπισαν στην περιοχή των Θερμοπυλών τις δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ, οι οποίοι είχαν ως στόχο να καταστείλουν την επανάσταση στην περιοχή. Μαζί με τους συμπολεμιστές του, ο Διάκος θα αγωνιστεί με πείσμα απέναντι σε αριθμητικά υπέρτερες δυνάμεις στη γέφυρα της Αλαμάνας. Θα τραυματιστεί, θα συλληφθεί και, καθώς θα αρνηθεί κάθε πρόταση συνδιαλλαγής με τους Τούρκους, θα βρει μαρτυρικό θάνατο.

Τη διαδρομή του Αθανάσιου Διάκου από την έναρξη της επανάστασης έως τη μάχη της Αλαμάνας «αφηγείται» το τεύχος των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» που κυκλοφορεί με την «Καθημερινή», σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο.

Αυτή την Κυριακή 23 Μαΐου μαζί με την «Καθημερινή»

 

Το μεγάλο γαστρονομι_ό πρότζε_τ της Θεσσαλονί_ης. Βρες το «Κ» στις 23/5 με την Καθημερινή

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Αιγαίο – Βυζαντινοί χρόνοι», «Κ», «Αθανάσιος Διάκος».-3

Δέκα χρόνια μετά το πρώτο τους μοντέρνο παντοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι επιχειρηματίες Θωμάς και Γιώργος Δούζης επιστρέφουν στην πόλη που επιμένει να τους στηρίζει, για να γιορτάσουν μία δεκαετία ERGON με το πιο τολμηρό τους πρότζεκτ, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα: το ERGON Agora East, έναν σύγχρονο και ολοκληρωμένο πολυχώρο γαστρονομίας στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη θάλασσα, με 15 στρέμματα μποστάνι. Το «Κ» μίλησε μαζί τους για επιχειρηματικότητα, γαστρονομία αλλά και τουρισμό στην post covid Ελλάδα.

Στα άλλα μεγάλα θέματα του ανανεωμένου «Κ»: καθόμαστε στην ουρά για το πιο πολυσυζητημένο κτίριο των τελευταίων ετών και παίρνουμε μια καλή, πρώτη γεύση από τους νέους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η αύξηση των εμβολιασμών είναι πραγματικά ελπιδοφόρα, όμως μετά από έναν βαθιά τραυματικό χρόνο, μετά από τόση απομόνωση και πένθος, πότε θα έρθει η στιγμή που η ζωή θα ξαναγίνει ωραία;

Ανακαλύπτουμε μαζί σας τον καταρράκτη της Ραπεντώσας που κρύβεται στα βορειοανατολικά ριζά της Πεντέλης.

Το τεύχος της Κυριακής κλείνει με ένα χορταστικό, πολυσέλιδο αφιέρωμα με όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου: τα νέα μοντέλα, η πρόκληση της ηλεκτροκίνησης, το μέλλον που μας κλείνει το μάτι και τα best sellers της αγοράς.

 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 23 Μαΐου με την Καθημερινή της Κυριακής

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή