Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

* Το «έξυπνο» κοινωνικό κράτος με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έντονο «κοινωνικό χρώμα» έχει το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης . Προβλέπονται μέτρα και προγράμματα ενίσχυσης δέκα διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών κατηγοριών, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τον χώρο του πολιτισμού και τη νησιωτικότητα . Ωφελημένοι από τις δράσεις που θα δρομολογηθούν μέσω πόρων του Ταμείου είναι, μεταξύ άλλων, νέοι, γυναίκες, άτομα τρίτης ηλικίας, ΑΜΕΑ και αγρότες. Επίσης προβλέπονται κίνητρα παροχής ίσων ευκαιριών σε ομάδες που υφίστανται διακρίσεις, ,ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα ύψους 2 δισ. Ευρώ.

* Ο νέος κουμπαράς των επικουρικών συντάξεων. Πότε θα επιστρέφονται οι εισφορές στους ασφαλισμένους.

Τις εισφορές τους πίσω θα μπορούν να πάρουν οι νέοι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν στο νέο κεφαλαιοποιητικό ταμείο επικουρικής ασφάλισης το οποίο προωθεί η κυβέρνηση μέσω της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Εκτός από την κρατική εγγύηση, σε περίπτωση αρνητικών επιδόσεων, ώστε ο ασφαλισμένος να εξασφαλίσει κατά τη συνταξιοδότησή του σύνταξη που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στην πραγματική αξία των εισφορών που έχει καταβάλει στο νέο Ταμείο, θα προβλέπεται και η επιστροφή εισφορών σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πληροί τη βασική προϋπόθεση για τη λήψη σύνταξης με το ισχύον σύστημα ,δηλαδή τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης.

* Έρευνα : 40 χρόνια Ευρώπη. Που θα ήμασταν τώρα εάν…

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Γράφουν στην «Κ» Μαργαρίτης Σχοινάς , Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, Γιώργος Παγουλάτος , Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Τάκης Σ. Παππάς

* Μεγαλύτεροι φόροι στον πλούτο

Ιστορικής σημασίας θα είναι μια διεθνής συμφωνία για έναν κατώτατο συντελεστή εταιρικής φορολόγησης ,ακόμη κι αν το όριο τεθεί χαμηλά, λέει στην «Κ» ο Γκάμπριελ Ζούκμαν διευθυντής του νεοσύστατου Παρατηρητηρίου της ΕΕ για την Φορολογία. Υπάρχει μία αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι αν η παγκοσμιοποίηση συνεπάγεται διαρκώς χαμηλότερους φόρους για του πιο ευνοημένους κι αυτό δεν είναι βιώσιμο .Θα επικρατήσει ο εθνικισμός και προστατευτισμός.

* Στα σκαριά τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ένα σχεδόν προσωπικό τετ α τετ ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την παρουσία το πολύ ενός ακόμη συνεργάτη στον ίδιο χώρο προετοιμάζεται τις τελευταίες μέρες στο παρασκήνιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Στόχος είναι να γίνει δυνατή η ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες .Την ίδια στιγμή η Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία για να καταλήξει στην απόφαση σχετικά με τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού .

* Η Αγία Σοφία διχάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

Στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης στην Τουρκία βρίσκεται η Αγία Σοφία .Η μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί ,με την υπογραφή Ερντογάν , εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους και τους Κεμαλιστές που θεωρούν ότι η ισλαμοποίησή του σημαντικού αυτού ναού της ορθοδοξίας αποτέλεσε σημείο καμπής για την πορεία της Τουρκίας . Δείχνει την ξεκάθαρη στροφή του Ερντογάν μακρυά από τη Δύση και μια ξεκάθαρη προσπάθεια επιστροφής της Τουρκίας στους κανόνες του Ισλάμ.

*Ιδρύεται το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Η εμβληματική ιατρική Σχολή Αθηνών ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της ιδρύοντας το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα από το 2022. Το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν ξένοι φοιτητές θα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ακολουθούν οι Έλληνες και θα έχει δίδακτρα ανά ξένο φοιτητή κατ έτος 13.000 ευρώ.

* Ο Έλληνας του ΜΙΤ που προβλέπει καταστροφές.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

Ο Θεμιστοκλής Σαψής αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολογίας και Επιστήμης των Ωκεανών στο ΜΙΤ έχει αναπτύξει εξαιρετικά πολύπλοκες υπολογιστικές μεθόδους με τις οποίες μπορεί να εντοπίσει από πολύ νωρίς ένα αναπάντεχο φυσικό ή μηχανικό φαινόμενο που θα ξεσπάσει απροειδοποίητα σε ξηρά , θάλασσα ή στον αέρα από επικίνδυνες θαλασσοταραχές, ισχυρούς καύσωνες και έντονες βροχοπτώσεις ,συμβάντα ρύπανσης σε μεγάλη κλίμακα και απρόβλεπτη εξαφάνιση ειδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή