Ο άγνωστος κόσμος της Οινόης. Στο περιοδικό «Κ», αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Ο άγνωστος κόσμος της Οινόης. Στο περιοδικό «Κ», αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαδρομή με πολλές εκπλήξεις, που περιλαμβάνει όχι μόνο μια ευφραντική παραποτάμια πεζοπορία, αλλά και έναν μεσαιωνικό πύργο, τα κατάλοιπα ενός αρχαίου ναού, ένα γραφικό ξωκλήσι, ένα σπήλαιο.

Οι μυρωδιές είναι το ένα στοιχείο που κάνει τις αισθήσεις να δονούνται. Στον δρόμο για τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης είναι έντονο το άρωμα του γιασεμιού κι ας καλλιεργείται στους πλατύχωρους παραπλήσιους αγρούς και στα θερμοκήπια μια ποικιλία διαφορετικών ανθέων. Στην ειδυλλιακή διαδρομή από τον Πύργο της Οινόης έως το φράγμα του Μαραθώνα, μέσα από το φαράγγι του ποταμού Χάραδρου, είναι μεθυστική η γλυκόπικρη ευωδιά της πικροδάφνης.

Το νερό είναι το άλλο κυρίαρχο στοιχείο. Ρέον ή στάσιμο, λάλον ή σιωπηλό, πρόδηλο ή αφανές, κάτω από υψηλή ή χαμηλή βλάστηση, πάντα αστραφτερό, μπορεί να κρύβει από νεροχελώνες μέχρι αρχαιότητες. Μας ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, λες και είναι προσωπικός μας σύντροφος.

Αλλά δεν είναι μόνο η φύση, η πάντα νέα, αν και αρχαία, η σε διαρκή κίνηση και εκθαμβωτική στασιμότητα. Η περιοχή του φαραγγιού της Οινόης έχει να επιδείξει έναν μεσαιωνικό πύργο (τον ομώνυμο), τα κατάλοιπα ενός αρχαίου ναού (το ιερό του Πυθίου Απόλλωνος), ένα γραφικό ξωκλήσι (των Αγίων Αποστόλων), ένα σπήλαιο (του Πανός).

Εκκινώντας από την πόλη του Μαραθώνα, ακολουθώντας την οδό Σπηλαίου Πανός, μεσολαβούν δύο χιλιόμετρα ως τον καλοδιατηρημένο Πύργο της Οινόης. Από τον Πύργο ξεκινούν οι δύο εναλλακτικές διαδρομές: ο ελαφρώς ανηφορικός χωματόδρομος στα αριστερά, που εισάγει στο φαράγγι του Χάραδρου και οδηγεί σε 3,8 χλμ. στο φράγμα του Μαραθώνα, και το ημικυκλικό μονοπάτι των 2,4 χλμ. στα δεξιά, το οποίο, αφού περάσει από τους Αγίους Αποστόλους, συνεχίζει γύρω από τον λόφο όπου βρίσκεται το Σπήλαιο του Πανός, ακολουθεί τον ποταμό Χάραδρο και συναντά το πρώτο μονοπάτι στο ένα τρίτο της διαδρομής του.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του ανανεωμένου περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 13 Ιουνίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή