Στις «Γλυκές Αλχημείες»: Καλοκαίρι στο Αμάλφι!

Στις «Γλυκές Αλχημείες»: Καλοκαίρι στο Αμάλφι!

Ένα τεύχος γνωριμίας με τη σπουδαία ζαχαροπλαστική του ιταλικού Νότου, από τη Νάπολη μέχρι τη Σικελία. Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αυγουστιάτικες «Γλυκές Αλχημείες» βρέχουμε τα πόδια μας στις ακτές του Κάπρι, περπατάμε στα φασαριόζικα στενά της Νάπολης και φτάνουμε μέχρι τη Σικελία σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τη σπουδαία ζαχαροπλαστική του ιταλικού νότου. Το απόσταγμα των εμπειριών μας είναι 35 μοναδικές συνταγές τις οποίες φτιάχνουν για εμάς ο Στέλιος Παρλιάρος και η ομάδα του.
 
Εκεί όπου η υψηλή τέχνη του τζελάτο βρίσκει το απόγειο της και η γρανίτα δοξάζεται ως το απόλυτο καλοκαιρινό επιδόρπιο, βρίσκουμε πολλά παγωμένα γλυκά που συνδυάζουν γεύση, χάρη και φινέτσα. Τα «ξεσηκώνουμε» και μαθαίνουμε να τα φτιάχνουμε σπίτι μας και έτσι θα έχουμε να κερνάμε σπιτικό τζελάτο πικρής σοκολάτας, γρανίτας καφέ και παγωμένη μπόμπα «ταρτούφο».
 
Δοκιμάζουμε τα εμβληματικά γλυκά της Νάπολης και της Καμπανίας, από την περίφημη παστιέρα ναπολιτάνα -μία διάσημη γλυκιά τάρτα με ρικότα και σιτάρι-, μέχρι το σοκολατένιο αμυγδαλοκέικ καπρέζε και τα zeppole di San Giuseppe, που είναι ντόνατ γεμιστά με κρέμα.
 
Εξερευνούμε τη μεγάλη ποικιλία μπισκότων των Ιταλών, ιδανικά για να μασουλήσουμε στην παραλία, να βουτήξουμε στον καφέ ή να απολαύσουμε στο πρωινό μας. 
 
Ανακαλύπτουμε τις απίθανες ιταλικές τάρτες, που οι γείτονές μας πότε ονομάζουν crostata πότε torta. Συνταγές με τολμηρούς και πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών. Άλλες γεμιστές με μήλα και άλλες με ζελέ καρπούζι! Βασίλισσα όλων, η torta della nonna, με λεμόνι και κουκουνάρια. 
 
Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε σπιτική ρικότα και λικέρ λιμοντσέλο, για να γεμίσει το σπίτι μας αρώματα και γεύσεις Ιταλίας.
 
Κι επειδή η ιταλική ζαχαροπλαστική είναι πάντα πηγή έμπνευσης, πειραματιζόμαστε με κλασικές συνταγές και τις δοκιμάζουμε σε νέες εκδοχές που συναγωνίζονται τις πρωτότυπες σε νοστιμιά. Εγγυάται για αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος, ο οποίος μας προτείνει καπρέζε με γερμάδες, μους ρικότα με άγρια σύκα και πειραγμένο τιραμισού.
 
Κυκλοφορεί στις 8 Αυγούστου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή