Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προοιωνίζεται το ιστορικό ναυάγιο της Δύσης στο Αφγανιστάν.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

*Ντόμινο αστάθειας μετά την πτώση της Καμπούλ.

Μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προοιωνίζεται το ιστορικό ναυάγιο της Δύσης στο Αφγανιστάν. Το σοκ από την σχεδόν ανεμπόδιστη επέλαση των Ταλιμπάν μετά την απoχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα έχει πλήξει το κύρος του Προέδρου Μπάιντεν ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ διερωτώνται για την αξιοπιστία της αμερικανικής αμυντικής ασπίδας. Ρωσία και Κίνα κυριαρχούν πλέον στην Κεντρική Ασία ενώ το ισλαμικό εμιράτο κινδυνεύει να μετατραπεί σε εστία γεωπολιτικής αστάθειας στην καρδιά της Ευρασίας. Ενώ η Ευρωπαϊκή ένωση ανησυχεί για ένα νέο, μεγάλο προσφυγικό κύμα, η Αθήνα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τυχόν πιέσεις στον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Σε επικοινωνία μάλιστα Μητσοτάκη – Ερντογάν υπήρξε συναντίληψη αλλά και καθαρές εξηγήσεις για τις προσφυγικές ροές.

*Τρεις ελαφρύνσεις στην ατζέντα της ΔΕΘ.

Μια λίστα φοροελαφρύνσεων έχει «κλειδώσει» για το 2022 και θα περιλαμβάνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πρόκειται για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 24% στο 22%, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα και τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 2 δισ. ευρώ. Στον κατάλογο των κοστολογημένων μέτρων περαιτέρω μείωσης φορολογικών βαρών περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους του φορολογούμενους (επέκταση σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους) αλλά και η μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Οι ελαφρύνσεις αυτές όμως θα προωθηθούν μόνον εάν βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος κι εάν συμφωνήσουν οι θεσμοί.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

* Το φαινόμενο των «μεγα-πυρκαγιών» χτυπά την Ελλάδα.

Η κλιματική αλλαγή που προκαλεί ξηρασία και καύσωνες, σε συνδυασμό με την μεσογειακή βλάστηση με κωνοφόρα δένδρα οδηγούν στην ποιοτική αναβάθμιση των πυρκαγιών σαν αυτές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Εύβοια και τα Βίλια μεταξύ άλλων. Σε αυτές τις «μεγα- πυρκαγιές» αναπτύσσεται θερμικό φορτίο 1.000 βαθμών Κελσίου που προκαλεί την εξάτμιση του νερού των πυροσβεστικά εναέριων μέσων πριν αυτό φτάσει στο έδαφος ενώ δεν επιτρέπει στους πυροσβέστες να πλησιάσουν τη φωτιά κοντύτερα από τα 60 μέτρα γιατί κινδυνεύουν να καούν.

* Τα παιδιά υπερμεταδότες της μετάλλαξης «Δέλτα» 

Τα παιδιά, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να φτάνει το 85% των νέων κρουσμάτων, έχουν πιο ισχυρό ρόλο στην μετάδοση του κορωνοϊού, τονίζουν στην «Κ» κορυφαίοι επιστήμονες, απευθύνοντας, προ φθινοπώρου, ύστατη έκκληση σε ανεμβολίαστους γονείς: «Κάντε το εμβόλιο τώρα πριν ανοίξουν τα σχολεία» μιλώντας για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών για να μην υπάρξουν και πάλι κρούσματα στις τάξεις.

* Λίνα Μενδώνη: Δεν χάθηκε το στοίχημα στο Τατόι

«Κανείς δεν αμφισβητεί τη ζημιά. Πάθαμε μεγάλη οικολογική καταστροφή» λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη στην «Κ». Η υπουργός διαχωρίζει ,όμως, το καμένο δάσος από τις φθορές στα μνημεία και σημειώνει ότι δεν θα αλλάξει ο προγραμματισμός του υπουργείου για την αναστήλωση και αποκατάσταση των κτιρίων.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

*«Κανονικότητα» τα ακραία φαινόμενα.

Ο χρόνος που έχουμε για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή δεν είναι πολύς, στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε ρότα, λέει στο «Γεύμα με την Κ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης Αθανάσιος Νένες. Αυτό που ζήσαμε στη φωτιά της Βαρυμπόμπης, με τον καπνό που σκέπασε την Αθήνα, το ζούμε συστηματικά τον χειμώνα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, με τα τζάκια.

* Βιομηχανία πλαστών πιστοποιητικών

Αν και η συμβατική εγκληματικότητα των κλοπών και των διαρρήξεων μειώθηκε στις συνθήκες εγκλεισμού λόγω COVID , η εποχή της πανδημίας άνοιξε πεδίον δόξης λαμπρόν για το οργανωμένο έγκλημα. Εκθέσεις της Interpol και της Europol καταγράφουν τη θεαματική διάδοση πλαστών φαρμάκων και νόθου υγειονομικού υλικού ,ενώ τους τελευταίους μήνες χρυσές δουλειές κάνει η βιομηχανία έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή