Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Σειρά αλλαγών σε δομές, μεθόδους, πτητικά μέσα, αλλά και σε πρόσωπα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης φέρνουν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

* Κομάντος, αντι-πυρ και νέα πρόσωπα στην πυροσβεστική

Σειρά αλλαγών σε δομές, μεθόδους, πτητικά μέσα, αλλά και σε πρόσωπα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης φέρνουν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης τις κρίνει επιβεβλημένες, καθώς η κλιματική κρίση θα αποτελεί πλέον σταθερή απειλή και ως εκ τούτου, μεταξύ άλλων, δρομολογούνται: Η δημιουργία ειδικού σώματος «δασοκομάντος». Η εισαγωγή της μεθόδου της ελεγχόμενης καύσης -«Αντιπύρ»- για την οποία θα ζητηθεί συνδρομή από την Αυστραλία. Η προσπάθεια εντοπισμού και κατάσβεσης πυρκαγιών στα πρώτα τους στάδια, μέσω drones και «τρακτόρων» αντίστοιχα. Τέλος, ανακατατάξεις θα πρέπει να αναμένονται και στην ηγεσία της Πυροσβεστικής πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς το μοντέλο διοίκησης που ακολουθήθηκε κατά τις πολλαπλές πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια κρίθηκε αποτυχημένο.

*Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί με…ηλικιακά κριτήρια

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Εναλλακτικά σενάρια υποχρεωτικότητας εξετάζει η κυβέρνηση, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του ενός εκατομμυρίου νέων εμβολιασμών το αμέσως επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με ηλικιακά κριτήρια, καθώς άτομα άνω των 50-55 ετών που είναι επαγγελματικά ενεργά, είναι πιθανότερο να νοσηλευθούν εάν νοσήσουν με κορωνοϊό . Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο τεσσάρων σημείων ώστε το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τα «κενά» όσων αρνούνται να εμβολιαστούν και θα τεθούν σε αναστολή.

* Μενέντες: Οι S- 400 ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Ερντογάν

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε «συναλλαγή» με τον τον Πρόεδρο Ερντογαν αναφέρει σε συνέντευξή στης στην «Κ» ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντες ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον. Το «κρίσιμο λάθος» του Ερντογάν με τους S-400 ήταν πως νόμιζε πως θα αποφύγει τις συνέπειες για την απόκτησή τους , προσθέτει. Εκτιμά ότι το επόμενο δίμηνο θα υπογραφεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ και δεν αποκλείει να λάβει η Ελλάδα μεταχειρισμένο αλλά προηγμένο πολεμικό υλικό. Ο πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου σημειώνει ακόμη μιλώντας για το Αφγανιστάν ότι κανείς δεν περίμενε πως ο αφγανικός στρατός θα κατέρρεε τόσο γρήγορα παρά τις τεράστιες επενδύσεις που είχαν κάνει στον εκσυγχρονισμό του οι ΗΠΑ.

* Σε «νέες βάσεις» η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας Ελλάδας-ΗΠΑ αναμένεται να αντικατοπτρίζει με μια σειρά αναφορών η νέα Αμυντική συμφωνία των δυο χωρών που θα υπογραφεί πριν από τον Οκτώβριο. Η συμφωνία αναμένεται να είναι 5ετής , προβλέπει νέα βάση στο Αιγαίο, πιθανότατα στη Σκύρο ενώ περιλαμβάνει και πολικό προοίμιο ιδιαίτερης σημασίας.

* Πρόσθετη μείωση ΕΝΦΙΑ έως 20 % το 2022

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

Την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και κατά 20% το 2022 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Η νέα μείωση θα γίνει μέσω εκπτωτικών συντελεστών – όσο μικρότερη είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο εκπτωτικός συντελεστής. Πάντως για το 2022 το οικονομικό επιτελείο δεν αναμένεται να «αγγίξει» τους συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας των ακινήτων κάτι που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα γίνει το 2023.

* Ελευθερία Ζεγγίνη : Οι κρίσεις εφαλτήριο για κάτι καλύτερο.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

Η πανδημία κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών για την επιστήμη και ενδυνάμωσε την εμπιστοσύνη τους σ αυτήν λέει στο «Γεύμα με την Κ» η γενετίστρια Ελευθερία Ζεγγίνη διευθύντρια του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής τους ερευνητικού κέντρου Helmholtz του Μονάχου. Εντοπίζουμε τους μοριακούς δείκτες που μας λένε ποιος θα αναπτύξει ποια ασθένεια και παρεμβαίνουμε νωρίς ,πριν οι βλάβες γίνουν μη αναστρέψιμες.

* Καταργήσεις και νέα τμήματα στα ΑΕΙ

Κατάργηση τμημάτων και ίδρυση νέων στα πανεπιστήμια ,με παράλληλη ενίσχυση της επαγγελματικής λυκειακής εκπαίδευσης. Αυτό είναι το νέο τοπίο που «δρομολογούν» οι επιπτώσεις της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, όπως αποτυπώνονται από τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών. Λόγω της ΕΒΕ 17.762 θέσεις στα ΑΕΙ έμειναν κενές, ενώ περίπου 100 τμήματα έχουν λιγότερους από 20 εισακτέους από γενικά λύκεια. Ήδη οι πρυτάνεις ζητούν την στήριξη της πολιτείας στα περιφερειακά ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή