Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα στοιχήματα του Σεπτεμβρίου

Κρίσιμος για την πορεία της χώρας, αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς θα διαφανούν η δυναμική της πανδημίας και οι πιθανές επιπτώσεις της στην οικονομία. Οι μεταβλητές στις οποίες στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση είναι ο ρυθμός αύξησης των εμβολιασμών, το εύρος των αντοχών του ΕΣΥ και το άνοιγμα σχολείων και ΑΕΙ, που αποτελούν πηγή προβληματισμού, καθώς θεωρείται δύσκολο να ελεγχθεί εάν οι φοιτητές θα υποβάλλονται σε μοριακά τεστ. Η κυβέρνηση αναμένει αύξηση των κρουσμάτων προς τα τέλη του μήνα, αλλά θεωρεί πως η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι ελεγχόμενη και δεν θα απαιτηθούν μέτρα τύπου lockdown που θα υπονόμευαν την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, με επίκεντρο τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν οι «παρενέργειες» του ανασχηματισμού.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

Αναζητείται αντίδοτο στο τσουνάμι ανατιμήσεων

Ισχυρές πιέσεις θα δεχθούν τους επόμενους μήνες το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς ένα κύμα ανατιμήσεων παγκόσμιας κλίμακας φτάνει ορμητικά και στην Ελλάδα. Η επανεκκίνηση των οικονομιών του πλανήτη, μετά την πανδημία, προκάλεσε ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν το μεταφορικό κόστος, οι πρώτες ύλες, τα τρόφιμα αλλά και οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά στο ρεύμα, λόγω ειδικών συνθηκών στην Ευρώπη, οι αυξήσεις για τον καταναλωτή μπορεί να φτάσουν έως και 50%. Εάν προστεθεί και η άνοδος των ενοικίων από το 2017, το πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών γίνεται εντονότερο, ακόμη κι αν κάποιες από τις ανατιμήσεις αποδειχθούν προσωρινές. Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα ανακούφισης ειδικά στο ρεύμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Το ελληνικό σχέδιο για την προστασία των θαλασσών

Την πλήρη απαγόρευση της αλιείας στο 10% των ελληνικών χωρικών υδάτων και την επέκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών από το 22% στο 30% αποφάσισε η κυβέρνηση. Τη σημαντική αυτή δέσμευση ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Μασσαλία, συμμετέχοντας στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (ICUN). Με πρωτοβουλία της Γαλλίας το επιστημονικό συνέδριο έλαβε φέτος πολιτικό χαρακτήρα, καθώς παρουσιάστηκε το σχέδιο «Μεσόγειος, μια υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», με έξι δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των μεσογειακών οικοσυστημάτων.

Πώς η Πορτογαλία μείωσε τις φωτιές της

Μετακινήσαμε την προσοχή μας από την άμεση ανταπόκριση σε μια δασική πυρκαγιά, προς τη λιγότερο εντυπωσιακή δουλειά της πρόληψης, λέει στην «Κ» ο επικεφαλής της Διαχείρισης πυρκαγιών στην Πορτογαλία Τιάγκο Ολιβέιρα, ο οποίος με την στήριξη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου και της πορτογαλικής κοινής γνώμης άλλαξε σελίδα στην πολιτική διαχείρισης των δασών της χώρας. Αποτέλεσμα: οι φωτιές έχουν μειωθεί κατά 65% και οι καμμένες εκτάσεις κατά 66%. Οι 117 νεκροί και τα εκατομμύρια στρέμματα καμμένων του 2017 έγιναν μάθημα για μια χώρα που είναι έτοιμη να διορθώσει τα λάθη της.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

Έκπτωση φόρου για δωρεές

Γενναίες φοροελαφρύνσεις σε ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που κάνουν δωρεές σε αναγνωρισμένες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Οι δωρητές θα έχουν έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δωρεάς.

Marine Traffic, όλα τα πλοία στην οθόνη μας

Πώς ένα «ψυχαγωγικό πρότζεκτ» μετατράπηκε στη μεγαλύτερη διεθνώς εφαρμογή συλλογής δεδομένων των πλοίων εξηγεί στο «Γεύμα με την Κ» ο CEO της Marine Traffic Δημήτρης Μέμο. Όταν ελήφθη η απόφαση να γίνει η εταιρεία, η χώρα βρισκόταν σε κρίση και το κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό ενισχυόταν. Σήμερα, από τους 154 υπαλλήλους της εταιρείας, περίπου 120 εργάζονται στην Ελλάδα -μεταξύ των οποίων Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό αλλά και αρκετοί ξένοι που μετακόμισαν για τον σκοπό αυτό.

Προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας

Λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, οι σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς έχουν περάσει μπροστά, ενώ το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ φλερτάρει επικίνδυνα με το 20%. Πρόκειται για ανικανότητα του Αρμιν Λάσετ ή για μετατόπιση του πολιτικού κέντρου;

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή