Στον Γαστρονόμο Σεπτεμβρίου μαγειρεύουμε με την ακρίτισσα της Κινάρου

Στον Γαστρονόμο Σεπτεμβρίου μαγειρεύουμε με την ακρίτισσα της Κινάρου

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δύσκολη αποστολή, μία μοναδική εμπειρία. Αυτόν τον μήνα ο Γαστρονόμος αποβιβάζεται στην Κίναρο, το 26ο νησί των Δωδεκανήσων, που έχει μόνο μία κάτοικο. Η κυρά Ρηνιώ Κατσοτούρχη Θηραίου μας υποδέχεται στο νησί των προγόνων της, εκεί όπου πλέον κατοικεί με μόνη παρέα τα πουλιά, τα κατσίκια, τις κότες και τον σκύλο της.

Μαγειρέψαμε με ό,τι μας έδωσε η θάλασσα και η λιγοστή γη σε μια ακτίνα 50 ναυτικών μιλίων, χωρίς συνταγές, σε ένα κουζινάκι υπαίθριο, με δυο γκάζια και φθαρμένα κατσαρολικά. Για λάντζα είχαμε τη θάλασσα, στους τεντζερέδες βάλαμε νερό της βροχής και αλάτι μαζεμένο στο χέρι. Συνδαιτυμόνες μας, δυό καλοί ψαράδες από την Κάλυμνο και την Αμοργό. 

Η κυρά Ρηνιώ μας ετοίμασε πατατάτο, κολοκύθια και αμπελόφυλλα με το κρέας, μελιτζάνες σκορδαλιά και γλυκό γαλαχτομπούρεκο. Έστρωσε να φάμε στο μοναδικό τραπέζι που έχει η Κίναρος, στη βεράντα του σπιτιού της, που είναι μαζί και τσιμεντένιος ντόκος. Εκεί, πλάι στη θάλασσα, μια Πέμπτη καλοκαιρινή, στρώθηκε ένα τραπέζι γιορτινό σαν κυριακάτικο, και δίχως πολυτέλειες απολαύσαμε ένα από τα ωραιότερα γεύματα της ζωής μας.

Ο «Γαστρονόμος» Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 12/09 με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή