Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

*Σοκ στην ελληνική παραγωγή. Ανατιμήσεις από 20% έως 40% σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, ανησυχία για τις τιμές και την επάρκεια του φυσικού αερίου

Πριν από τέσσερις μήνες όταν αίρονταν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην Ευρώπη και άλλα μέρη του πλανήτη, κανένας δεν φανταζόταν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είχε αυτά τα χαρακτηριστικά: μεγάλες αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ελλείψεις προϊόντων, έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Τα κύματα της ταραχώδους μεταπανδημικής εποχής επηρεάζουν πλέον για τα καλά την δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Οι Έλληνες επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι οι τιμές των προϊόντων και των πρώτων υλών από την Κίνα -όταν τα βρίσκουν- είναι αυξημένες κατά 20% – 30% και 40%. Οι ελλείψεις και οι ανατιμήσεις θα γίνουν πιο αισθητές την Black Friday και την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τιμές και η επάρκεια φυσικού αερίου και συνολικότερα του ενεργειακού κόστους.

* Η Αθήνα και το «Γαλλικό κλειδί» ασφαλείας

Μια δύσκολη και πολυπαραγοντική εξίσωση αποτέλεσε για την Αθήνα η ολοκλήρωση της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία, η οποία εμπεριέχει την αγορά τριών υπερσύγχρονων φρεγατών, αλλά και την ρήτρα αμυντικής συνδρομής που αποτελεί ισχυρό δίχτυ προστασίας για τη χώρα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Η συμφωνία που φέρει την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί και με την προσπάθεια «πλήρους εξομάλυνσης» των όποιων παρασκηνιακών τριβών προκάλεσε σε κρίσιμους παίκτες της διεθνούς σκηνής όπως η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο. Η κυβέρνηση αναμένει την όξυνση από πλευράς Άγκυρας, γνωρίζει όμως πως η ένταση αποτελεί ούτως άλλως δομικό στοιχείο της πολιτικής Ερντογάν και ότι η δημιουργία συνθηκών επαρκούς αποτροπής των τα επόμενα χρόνια αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

* Η «Συμμαχία του Νότου» και το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο ευρωπαϊκός Νότος είναι έτοιμος, στη μετά Μέρκελ εποχή, να συνεργαστεί για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και του ορίου του 3%. Το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα στο περιθώριο της EUMED 9. Οι δύο ηγέτες, που έχουν εδώ και καιρό απευθείας επικοινωνία, συμφώνησαν επί της αρχής πως χρειάζεται αλλαγή στη δημοσιονομική αυστηρότητα της μετά COVID εποχής. Στο ίδιο κλίμα φαίνεται να είναι και άλλοι ηγέτες του Νότου.

*Αξιολόγηση κατά γράμμα, χωρίς ποινολόγιο

Η αξιολόγηση, η οποία δεν περιλαμβάνει «ποινολόγιο», θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα, άλλωστε «είναι κοινή πρακτική διεθνώς», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών από την πλευρά τους εμμένουν αρνητικά σε μια αντιπαράθεση με έντονη πολιτική χροιά.

* Προεκλογικός πυρετός στην Ιεραρχία

Η επικείμενη εκλογή πέντε νέων μητροπολιτών έχει σημάνει συναγερμό στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όλοι επιζητούν εμφανώς, επενδύοντας στο φιλόδοξο αύριο, την ευλογία του «Γέροντα του βουνού», οι «Χριστοδουλικοί» προκρίνουν τους δικούς τους άξιους, τα αουτσάιντερ και τα φαβορί αμιλλώνται, το παρασκήνιο βοά και στο βάθος… Φανάρι, ώστε να μη διαταραχθεί ο ευαίσθητος πνευματικός κρίκος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

*Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία

Πέντε μεγάλα αγκάθια για τη μετεκλογική κυβερνητική σύμπραξη Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών προβάλλουν στη Γερμανία, καθώς οι τρεις επίδοξοι εταίροι έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Ένα σκάνδαλο διαφθοράς ακολουθεί τον νικητή των εκλογών Όλαφ Σολτς, από την εποχή της θητείας του στο Αμβούργο.

* Οι πρώτες μικρές νίκες κατά του Αλτσχάιμερ

Οι έρευνες ανοίγουν ορίζοντα αισιοδοξίας για την τελική νίκη κατά του Αλτσχάιμερ, ωστόσο απαιτείται υπομονή, λέει στο Γεύμα με την «Κ», η Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια στο τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και στο τμήμα Ακτινολογίας του πανεπιστημίου Columbia. Η νίκη κατά του κορωνοϊού; «Προς το παρόν ξέρουμε ότι η διαδρομή προς το τέλος θα έχει… πορτοκαλί φανάρια που θα αναβοσβήνουν για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα».

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

*Μια «Έχιδνα» θα αναζητήσει νερό στη Σελήνη

Εκατό ημέρες θα περάσει σε κρατήρα της Σελήνης το όχημα «Viper» («Έχιδνα») της ΝΑSA με στόχο τον εντοπισμό πάγου. Αν πετύχει η αποστολή, θα μπορούσε να βοηθήσει, μελλοντικά, αστροναύτες να επισκεφθούν τον φυσικό δορυφόρο μας, παρέχοντάς τους νερό, αέρα και καύσιμο για να επιστρέψουν στη Γη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή