ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Στον Γαστρονόμο Οκτωβρίου: Η νόστιμη κουζίνα της Βόρειας Εύβοιας

ston-gastronomo-oktovrioy-i-nostimi-koyzina-tis-voreias-eyvoias-561524938

Πόσοι γαστρονομικοί δρόμοι διασταυρώνονται στη Βόρεια Εύβοια; Στον Γαστρονόμο Οκτωβρίου προσπαθούμε να το ανακαλύψουμε κάνοντας ένα οχταήμερο οδοιπορικό στον τόπο. Περιηγηθήκαμε στα χωριά που μετράνε ακόμη πληγές και απώλειες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και καταγράψαμε ιστορίες, τεχνικές, συνταγές και υλικά, αναπάντεχα και μοναδικά. Οι μαγείρισσες της Βόρειας Εύβοιας άφησαν για λίγο τις έγνοιες τους και μας άνοιξαν τις κουζίνες τους για να μας ετοιμάσουν τις συνταγές των προγόνων τους και να μοιραστούν μαζί μας ιστορίες και γαστρονομικές συνήθειες ολότελα μοναδικές και άγνωστες.

Από την τσιτσανόπιτα και τον γαύρο στην κατσαρόλα με κρεμμυδόφυλλα, μέχρι μαντί με σάλτσα φασολάδας (!) και ομελέτα με ξερά σύκα. Η σοφία και η λιτότητα της αγροτικής κουζίνας και τα μερακλίδικα πιάτα και οι τεχνικές των προσφύγων της Μικράς Ασίας συναντήθηκαν στα πιάτα της Βόρειας Εύβοιας.

Οι πλούσιες θάλασσές της προσέλκυσαν ακόμη και τους Ιταλούς ψαράδες που μαζί με τους μερακλήδες Μικρασιάτες άφησαν στην περιοχή μια σπάνια παρακαταθήκη από θαλασσινές λιχουδιές. Οι πρόσφυγες από την Πόλη και τη Μικρά Ασία έφεραν μαζί τους τις έντεχνες συνταγές τους για λακέρδα, τσιροσαλάτα και μαρινάτο γαύρο και ξεκίνησαν στα παράλια της Βόρειας Εύβοιας τις πρώτες οικογενειακές επιχειρήσεις με αλίπαστα. Μερικές δεκαετίες αργότερα, οι Ιταλοί ψαράδες ήρθαν στα ίδια νερά αναζητώντας γαύρους και διέδωσαν την τέχνη της αντσούγιας. Οι δύο τεχνικές συναντήθηκαν στην περιοχή, άνθισαν και εξελίχθηκαν και σήμερα οι μικρές οικογενειακές μονάδες εξελίχθηκαν σε ακμαίες επιχειρήσεις που παράγουν σπάνιες λιχουδιές που εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Συναντήσαμε τους σημερινούς τεχνίτες και μας μίλησαν για την ιστορία του πιο νόστιμου παντρέματος Δύσης και Ανατολής, γύρω από ένα τραπέζι με θαλασσινούς αλίπαστους μεζέδες και ένα ποτήρι τσίπουρο.

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή 10/10 με την «Καθημερινή».