Στον Γαστρονόμο Οκτωβρίου: Ο Στέλιος Παρλιάρος φτιάχνει γλυκά με ξερά σύκα και μέλι, χωρίς ζάχαρη

Στον Γαστρονόμο Οκτωβρίου: Ο Στέλιος Παρλιάρος φτιάχνει γλυκά με ξερά σύκα και μέλι, χωρίς ζάχαρη

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναι στα ξερά σύκα, ναι στο μέλι, όχι στη ζάχαρη! Στον Γαστρονόμο αυτού του μήνα, που είναι αφιερωμένος στη Βόρεια Εύβοια, ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί πέντε εξαιρετικά γλυκά που δεν έχουν σχέση με την παραδοσιακή ζαχαροπλαστική του τόπου, αλλά αποτυπώνουν άψογα το τερουάρ του. Πρόκειται για πέντε γλυκά βασισμένα στα εμβληματικά προϊόντα της περιοχής, τα ξερά σύκα και το μέλι πεύκου. Αυτά τα χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσει ζάχαρη στις συνταγές, φτιάχνοντας έτσι μια σειρά από πιο φυσικά γλυκά.

Πώς αξιοποιεί λοιπόν τα ξερά σύκα; Τα βράζει, τα ανοίγει στη μέση και τα γεμίζει με καρύδι, σε ένα κέρασμα εύκολο και υγιεινό. Τα κάνει γλυκό του κουταλιού (στην παράδοση των Πολιτών, που φτιάχνουν γλυκό κουταλιού και από ξερά φρούτα), μόνο με μέλι και γαρίφαλα. Τα βάζει στη γέμιση μιας ψητής τάρτας, μαζί με τριμμένο αμύγδαλο και κονιάκ. Τα παντρεύει με γραβιέρα και κρέμα γάλακτος, σε μια γλυκάλμυρη τάρτα-έκπληξη, που θα τολμήσουμε να σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι. Και τέλος, τα μουλιάζει σε χυμό πορτοκαλιού, τα πολτοποιεί και τα βάζει σε μείγμα για κέικ. Το αποτέλεσμα; Ένα ζουμερό πεντανόστιμο γλυκό ιδανικό για το φθινόπωρο. Κι όλα αυτά, όπως είπαμε, χωρίς να προσθέσει ζάχαρη.

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή 10/10 με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή