Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Γαστρονόμο Οκτωβρίου: Οι θησαυροί της Βόρειας Εύβοιας – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»-1

Ο επόμενος «Γαστρονόμος», που κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής, είναι ένας φόρος τιμής στη Βόρεια Εύβοια. Σε μια οχταήμερη αποστολή στον τόπο που σημαδεύτηκε από αυτή την ανείπωτη τραγωδία, μία δημοσιογράφος, τρεις φωτογράφοι και ένας videographer μετρούν τις πληγές, αλλά και όλους τους λόγους για να ελπίζουμε ότι δεν χάθηκαν όλα. Ταξιδεύουν σε όλη την περιοχή, από τα χωριά της ενδοχώρας μέχρι τα παράλια, συναντούν ντόπιους παραγωγούς αλλά και απλό κόσμο και καταγράφουν τη ζωντανή παραγωγική πλευρά του τόπου, τα εξαίσια προϊόντα του και μία γαστρονομία ποικιλόχρωμη, με ρίζες που τη συνδέουν απευθείας με την ιστορία του ελληνισμού. 

Σαν όμορφα παραμύθια μιας άλλης εποχής, μαθαίνουμε για τα σύκα που έφεραν από τις πατρίδες τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, μαζί με μυρωδάτο μάραθο τον οποίο αγαπούν να τρυγούν οι μέλισσες. Ακούμε για το μυθιστορηματικό παρελθόν του ιστορικού ελαιώνα των Ροβιών και για τη σχέση του με την Πηνελόπη Δέλτα και τον Παύλο Μελά. Γευόμαστε σπάνια δασόμελα, κουβεντιάζουμε με τους μελισσοκόμους για το αβέβαιο μέλλον τους και οργανώνουμε μια δύσκολη γευστική δοκιμή με μέλια από παραγωγούς της περιοχής.

Ακόμα, μαθαίνουμε για το πολύτιμο ρετσίνι και γιατί κινδυνεύει να χαθεί για πάντα μια πανάρχαια τεχνική. Ανακαλύπτουμε τους τολμηρούς παραγωγούς που φύτεψαν καρυδιές δίπλα στο κύμα και τελικά παράγουν τα πιο αφράτα και νόστιμα καρύδια. Πίνουμε βιολογικό χυμό ροδιού και κατακόκκινα βιολογικά πιπεράκια, μιλάμε με τους νεαρούς καλλιεργητές που άφησαν την πόλη για να γυρίσουν και να δουλέψουν τη γη τους, γνωρίζουμε το Βραδιανό και τον Μοδιάτη, τις ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες κρασιού τις οποίες αναβιώνει ένας μερακλής οινοποιός.

Στα παράλια, δίπλα στους περίφημους ψαρότοπους του Ευβοϊκού, όπου συναντήθηκαν Κωνσταντινουπολίτες και Ιταλοί τεχνίτες, μαθαίνουμε για την τέχνη του παστώματος του γαύρου και της πολίτικης λακέρδας που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Φιλοξενούμαστε σε σπιτικές κουζίνες και ταβέρνες και γνωρίζουμε την πλούσια και αναπάντεχη γαστρονομία της Βόρειας Εύβοιας, από τους μεζέδες με τα αλίπαστα, τις μακαρονάδες με κοκκινιστό πρόβατο και το μελωμένο ρεβιθομάνεστρο με τα μυστικά και τα κόλπα του, μέχρι το περίφημο ευβοιώτικο τυροπιτάρι. Και για το τέλος; Ο Στέλιος Παρλιάρος μας προτείνει υπέροχα γλυκά με ευβοιώτικα ξερά σύκα και μέλι, τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη.

Ακούσαμε τις περιγραφές και τις εμπειρίες ανθρώπων που πάλεψαν σχεδόν μόνοι τους με τις φλόγες προσπαθώντας να σώσουν το βιος τους από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών.

Ο «Γαστρονόμος» Οκτωβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 10/10 με την «Καθημερινή»

 

Το θρίλερ του χαμένου Ρούμπενς – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»-2

Η ιστορία ενός χαμένου πίνακα, ενός πλαστού πίνακα και το χρονικό μιας μυθιστορηματικής έρευνας που έπειτα από τρεις δεκαετίες αφήνει επιτέλους ένα χαμόγελο στα χείλη της Ευφροσύνης Δοξιάδη. Η συζήτηση μαζί της ήταν απολαυστική. Και κάπως έτσι ο περίφημος πίνακας του Ρούμπενς «Σαμψών και Δαλιδά» έγινε εξώφυλλο στο νέο τεύχος του «Κ».

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Μιρίν Φέιντερ και συγγραφέας της νέας βιογραφίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο μοιράζεται με το «Κ» τις σκέψεις της γύρω από το φαινόμενο που έχει κατακτήσει τους φιλάθλους στις ΗΠΑ και τις καρδιές μας.

Ένα speakeasy μπεργκεράδικο, μια κάβα-μπαρ με κρασιά μικρών παραγωγών και σπάνια ουίσκι, ένα dim sum εστιατόριο στο λιμάνι και ένα στέκι βγαλμένο από τη Σιγκαπούρη είναι τα καινούργια αγαπημένα μας μέρη στον Πειραιά. Ακολουθήστε την «ξενάγησή» μας!

Έχει διανύσει με τα πόδια –τις περισσότερες φορές, εντελώς μόνος του– σχεδόν κάθε άκρη της Γης. Από τα ηφαιστειακά τοπία της Βολίβιας έως την Ανταρκτική και από την έρημο της Σαχάρας στο Μεξικό έως τις πλαγιές του Ολύμπου, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της land art, ο Ρίτσαρντ Λονγκ, μας λέει γιατί το περπάτημα είναι τέχνη.

Πού, αλήθεια, μπορούν να συναντηθούν διάσημοι συγγραφείς, φανατικοί αναγνώστες και παίκτες κρίκετ; Μόνο στο ετήσιο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Κέρκυρας που το «Κ» παρακολούθησε από κοντά και το οποίο το «Κ» σας το παρουσιάζει αποκλειστικά.

 

Κυκλοφορούν στις 10 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή